fbpx

Karşılaştığımız içerikleri sorgulayarak doğruluğunu teyit edebiliriz. Bunun için birkaç yöntem var. Dezenformasyonla mücadele etmek amacıyla bu çalışmada sizler için görsel ve video doğrulama tekniklerini derledik.

Tersine görsel arama

Karşılaşılan görselleri teyit etmek için kullanılabilecek en güvenilir yöntemlerden biri tersine görsel aramadır. Tersine görsel arama için arama motorlarının geliştirdiği yöntemler ve çeşitli uygulamalar mevcuttur.

Tersine görsel arama için arama motorları kullanılabilir

Google, Yandex, Bing, Baidu ve Tineye tersine görsel arama için öne çıkan arama motorlarındandır. Bunlara ek olarak Reddit, BetaFace gibi alternatifler var. Tek bir arama motorundan yapılan sorgulama kesin bir sonuca ulaştırmayabilir. Bu sebeple görseli farklı arama motorlarından teyit etmek daha doğru olacaktır.

Resim yükle seçeneğine tıklayın ve dosya seçin. Ya da görselin URL’sini yapıştırın.

Görseli ilgili alana sürükleyin ve arayın.

Fotoğraf çekin, görüntüyü ekleyin ya da URL yapıştırın.

Eklenti veya tarayıcılar kullanılabilir

Tarayıcı üzerinden görsel arama yapmak için Chrome ile Google içinde resim arayabilirsiniz. Safari, Opera, Firefox gibi tarayıcılarda da bu özellik mevcut. Tarayıcılar gibi eklenti yöntemiyle de görsel arayabilirsiniz. Eklentiyi tarayıcınıza ekleyerek sorgulayacağınız görsele sağ tıklayarak arama motorlarında tersine görsel arama yapabilirsiniz.

Stok fotoğraf sitelerine bakılabilir

Flickr, Shutterstock gibi stok fotoğraf sitelerini kontrol etmek de görsel doğrulamak için kullanılabilecek yöntemlerden biridir.

Mobil olarak kullanılabilecek uygulamalar da mevcut

Fake Image Detector, Veracity gibi uygulamalarla fotoğrafın Exif bilgilerine ulaşabilirsiniz. Exif bilgileri fotoğrafı çekerken kullanılan makineden fotoğrafın konumuna kadar birçok veriye ulaşmayı sağlar. Bu uygulamalar fotoğrafın orijinal olup olmadığını da teyit etmeye yarar.

Fake Image Detector uygulamasından ekran görüntüsü alınmıştır.

Google Lens ile sorgulama

Google Lens tersine görsel aramadan çok daha fazla işleve sahiptir. Örneğin bir yer işaretinin resmini Google Lens ile aradığınızda ilgili yerin bilgileri, işarete dair bilgiler, açıklama ya da iletişim bilgileri gibi verileri sunar. Benzer açılardan çekilmiş benzer fotoğrafları da listeler.

Yüz tarama yöntemiyle görsel doğrulama

Arama motorları aracılığıyla yapılan yüz tarama tekniği sayesinde görselleri teyit etmek mümkün. Çevrimiçi yüz eşleştirme özelliğiyle kim olduğunu merak ettiğiniz bir kişinin aramasını yapabilirsiniz. Bu şekilde görseldeki yüzün ya da arka planın orijinal olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Yüz tarama nasıl yapılır?

Fotoğrafın içindeki yüz taranarak aratılabilir. Fotoğrafta tek kişi varsa arama motoruna direkt yüklenip sorgulanabilir. Yüz tarama yöntemi için Bing, Yandex ya da Google dışında Tineye, BetaFace, PicWiser, Pictriev, Kuznech, NeoFace gibi alternatifler de mevcut.

Fotoğrafın montaj olup olmadığı nasıl sorgulanır?

Sosyal medyada montajlanarak paylaşılan birçok fotoğraf yer alıyor. Izitru ile fotoğrafların üzerinde bir düzenleme yapılıp yapılmadığını teyit edebilirsiniz. Fotoğrafın orijinal olup olmadığını gösterecektir. Daha ayrıntılı bir sorgulama yapmak istiyorsanız FotoForensics de kullanılabilir. FotoForensics de fotoğrafın üzerinde düzenleme yapıp yapılmadığını gösterir.

Video sorgulama için tersine arama

Videonun içinden alınan ekran görüntüsü ile tersine görsel arama tekniğiyle tersine video arama yapılabilir. Fakat bunun daha basit bir yolu var. Videonun orijinal ya da güncel olup olmadığını teyit etmek için YouTube Dataviewer kullanılabilir. Bu araç herhangi bir YouTube videosundan görseller keserek arama yapılmasını sağlar. YouTube yükleme tarihi bilgisini verdiği için videonun güncel olup olmadığı da sorgulanmış olur.

Eklentiler aracılığıyla video sorgulanabilir

InVid de YouTube Dataviewer işlevinde kullanılabilecek araçlardan biridir. Chrome eklentisi olan InVid aracılığıyla şüpheli video arama motorlarında sorgulanabilir. Hem sabit disk hem de URL üzerinden kullanılabilen bu eklenti, aradığınız videodan kesitleri karşınıza çıkaracaktır. Bu alıntı görselleri kullanarak tersine görsel arama yapabilirsiniz.

Kaynak

Videoların konumunu sorgulayın

Videoların konumunu sorgulamak için Hugin kullanılabilir. Hugin, videoyu fotoğrafa dönüştürür. Bu fotoğraflarla hem arama motorlarında sorgulama yapılabilir hem de Google Earth’e bakılabilir. Bu şekilde şüpheli olan video teyit edilebilir.

Kaynak

Videoları işleme yöntemiyle sorgulama

Soundbite aracılığıyla videolarda ve ses dosyalarındaki kelimeler bulunabilir. İşleme yöntemiyle videonun süresi kısalır ve anahtar sözcük kullanımıyla kelimenin bulunduğu an yakalanır. Bir videoda bir sözün geçip geçmediğini teyit etmek istiyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Herhangi bir sözcüğü ya da cümleciği ilgili alana yazarak videonun içinde sorgulayabilirsiniz. Kaynak

Etiketler

  • doğrulama
  • Fotoğraf
  • görsel
  • resim
  • sorgulama
  • tarayıcı

Diğer Yazılar