fbpx

Yanlış bilgiyle mücadeleyle geçen 3 yılın ardından merceğimizi büyütüyor, bölgesel odağımızı genişletiyoruz. İngilizce ve Arapça dilinde yayına başlıyoruz.


Doğrula yayın hayatına 2021’de başladı ve o günden bugüne dek 1500’e yakın doğrulama analizine imza attık. Yaygın yanılgıları ve şehir efsanelerini incelediğimiz ‘EfsaNedir?’ konseptimizle 180 video içeriği ürettik. Öte yandan Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı olan, IFCN’in imzacısı olarak da tarafsızlığımızı ispatladık. Doğruluk kontrolü analizi yayımlamak ana işimiz ancak, ekosistemin ‘sosyal etki yaratma’ kabiliyetini geliştirmeyi de hedeflerimiz arasında ilk sıraya koyduk. Bu sebeple yanlışlama, doğrulama analizlerinin daha fazla kullanıcıya ulaşabilmesini sağlayacak onlarca konsept ve yöntem denedik. Başarıya ulaşan ürünlerimiz de oldu, yarıda bıraktığımız konseptlerimiz de… Etki ve etkileşimimizin sıfırla ölçüldüğü 3 yıl öncesiyle kıyasladığımızda, Doğrula içerikleri bugün ayda 20 milyona yakın görüntüleniyor.

Neden İngilizce ve Arapça?

Türkiye’de yerleşik sığınmacı nüfusunun ana dilinde yayın yapabilme motivasyonu, Arapça dilini tercih etmemizde öncelikli unsur. Türkiye realitesinin bir parçası haline gelmiş olan sığınmacı nüfusun ülkemizdeki siyasi, sosyal, ekonomik vb. gelişmeler hakkında doğru bilgiye erişimleri için önlerinde duran dil bariyerini yıkmak ve bunun için Arapça yayıncılığa başlamak Doğrula’nın ‘kamuoyu faydası’ odağıyla birebir örtüşmektedir. Ancak Arapça yayıncılıkla ilgili hedefimiz ülke sınırlarında doğruluk kontrolü yapmanın ötesinde, Orta Doğu’daki gelişmelerin, dezenformasyon ve mezenformasyonun yakından takipçisi olarak Türkiye’de yarattığımız sosyal etkiyi bu bölgeye de yaymak. Öte yandan, İsrail-Hamas savaşının hem bölgesel hem küresel yankıları da bu süreçle ilgili aciliyeti hızlandırırken, konuya olan motivasyonumuzu da artırdı.

Diğer taraftan İngilizce dilinde ise global trendlerde yer alan başlıklarda doğrulama analizlerine yer vereceğiz. Üç dil seçeneğiyle de artık hem bölgesel hem de küresel trendleri dikkate alan farklı bir içerik akışı göreceksiniz.

*İnternet sitemizin ekranında sağ üstte yer alan menüden dil seçeneği menüsüne ulaşabilirsiniz.

IFCN desteğiyle etkisi artacak

Arapça ve İngilizce yayın yapma fikrini projelendirerek, IFCN’in Küresel Gerçek Kontrol Fonu’na başvurduk. BUILD kategorisinde 25.000$ hibe almaya hak kazandık. Bu kapsamda, proje takviminde vaat ettiğimiz gibi 2024 başına kadar test yayınına başladık.

Projemizin destekçisi IFCN’in de destekleriyle, tıpkı Türkçe analizlerimizde olduğu gibi, İngilizce ve Arapça yayıncılıkta da her gün bir öncekinden daha kaliteliyi hedefliyoruz.

 

Etiketler

Diğer Yazılar