fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Fotoğraflar, herhangi bir Fransız müzesinde sergilenmiyor.
  • Leyla’nın orijinal hali olarak paylaşılan fotoğraf, Kongre Kütüphanesi’nin arşivinde bulunan bedevi bir kadını gösteriyor. Bu fotoğraf üzerine dijital müdahale yapılmış.
  • Mecnun’un orijinal hali olarak paylaşılan fotoğraf, Faraj bin Nasser Bin Dalmouk Al Marri isimli bir Katarlı. Kendisinin fotoğrafı, Şeyh Faysal Müzesi’nde sergilenmiş.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada uzun süredir yayılımda olan bir iddiaya göre fotoğraflarda görülen kişiler, efsane kahramanları Leyla ile Mecnun. Fotoğrafların bir Fransız müzesinde sergilendiği de paylaşımdaki diğer bir iddia olarak karşımıza çıkıyor.

Doğu edebiyatının ünlü iki figürünün adı kullanılarak paylaşılan fotoğrafların gerçek hikayelerini inceledik.

Kanıt

Leyla ile Mecnun, doğu edebiyatında çok kez işlenmiş bir aşk hikayesinin ana kahramanları. Pek çoğumuzun bildiği efsanede asıl ismi Kays olan ana karakter, Leyla isimli sevgilisine kavuşamadığı için çöllere düşüp “mecnun” olur. Leyla da Mecnun’un aşkıyla ıstırap içinde ölür.

İran şiirlerinde ilk defa 1041 ve 1050 yıllarında karşılaştığımız bu efsanenin kahramanlarının 1800’lerde üretilen fotoğraf teknolojisiyle görüntülerinin kaydedildiği iddiasının elbette elle tutulur hiçbir yanı yok. Bu sebeple herhangi bir Fransız müzesinde de sergilenemez.

Bazı Fransız müzelerinde Leyla ile Mecnun’a ayrılan bölümler var. Ancak burada fotoğraf değil resimler, el yazmaları ve minyatürler bulunuyor.

İddia paylaşımının açıklama kısmında kendisine kaynak gösterdiği Metropolitan Sanat Müzesi’ne baktığımızda fotoğraf değil resim ile karşılaşıyoruz.

Nitekim, iddia görselinin üzerinde fotoğrafın Fransız müzesinde olduğu belirtilirken açıklama kısmına yazılan Metropolitan Sanat Müzesi, ABD’de yer alıyor.

Leyla’yı gösterdiği iddiası ile paylaşılan fotoğraf, dijital müdahale ile oluşturulmuş

Tersine görsel arama metodunu kullanarak  yaptığımız taramada, Leyla’ya ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın orijinal halinin bir stok fotoğraf olduğunu gördük.

ABD’nin Kongre Kütüphanesi’nde, bedevi kadın açıklamasıyla yer alan fotoğrafın farklı bir versiyonu da aynı kaynakta mevcut.

Mecnun’u gösterdiği iddiasıyla paylaşılan fotoğraftaki kişi Katarlı bir bedevi

Mecnun olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğrafı tarattığımızda Faraj bin Nasser Bin Dalmouk Al Marri isimli kişinin portresi olduğu sonucuna ulaştık. Fotoğraf 1950 civarında Katar’da çekilmiş. Katar’daki Şeyh Faysal Müzesi’nde sergilenmiş.

Twitter’da Faraj bin Nasser’in ismini arattığımızda kimi kullanıcıların Leyla ile Mecnun iddiasıyla paylaşılan fotoğraflara açıklama getirdiğini gördük.

Faraj bin Nasser Bin Dalmouk Al Marri  ismini Arap harfleri ile arattığımızda iddia fotoğrafındaki kişinin çıktığını doğrulayabiliyoruz.

Hatta Faraj bin Nasser olduğunu anladığımız kişinin farklı bir fotoğrafının kullanıldığı YouTube videosunda da kendisini takip edebiliyoruz.

Sonuç olarak Leyla ile Mecnun’un orijinal halini gösteren fotoğraflar olduğu, bunun da bir Fransız müzesinde sergilendiği iddiası yanlış.

Efsanenin iki ana karakterine ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraftaki kadın, Kongre Kütüphanesi’nde de bulunan bir fotoğrafın dijital müdahale ile değiştirilmiş hali. Mecnun olarak sunulan kişi ise ulaşabildiğimiz kaynaklara göre Faraj bin Nasser Bin Dalmouk Al Marri isimli bir Katarlı.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Bedevi
  • Leyla ile Mecnun
  • müze

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar