fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış İlişkilendirme

Sonuç

  • Görüntüler, 2021 yılında Çin’in Xi’an kentinde sahnelenen “Tuoling Efsanesi” isimli gösteriden.
  • Tiyatronun sahibi ve gösterinin yapımcısı Huaxia Kültür Turizmi’nin şirket temsilcisi, kurtların eğitimli olduğunu ve profesyonel eğitmenler tarafından eğitildiğini açıklamış.
  • Kurtların eğitmenlere ve seyircilere saldırdığı iddiası doğru değil, bu görüntüler gösterinin bir bölümünden alınmış.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada yayılımda olan bir videonun Çin’de bir gösteride kaydedildiği ve 30 eğitimli kurdun eğitmenlerine, seyircilere saldırdığı öne sürüldü. Videoda kurtların etrafa koşturduğu ve hatta insanları kovaladığı görülüyor.

Kısa süre içerisinde milyonlarca etkileşim alan ve sosyal medya kullanıcıları arasında endişe yaratan videonun gerçekliği merak ediliyor.

Bu paylaşımı inceledik.

 

Kanıt

İddianın doğruluğunu araştırmak için tersine görsel arama yöntemine başvuruyoruz. Tersine görsel arama sonuçlarına göre iddia videosunda yaşananlar aslında bir tiyatro gösterisinden.

Ulaştığımız haber kaynaklarında, videonun Çin’in Xi’an kentindeki tiyatroda çekildiği ve ‘Tuoling Efsanesi’ veya ‘Deve Çanı Efsanesi’ başlıklı gösteriden olduğu belirtiliyor.

Video, tiyatro oyununu gösteriyor

Ayrıca CNN’in 2021 yılından bir haberinde tiyatronun sahibi ve gösteriyi yöneten Huaxia Kültür Turizmi şirketinin Xi’an şubesinden bir temsilcinin söz konusu gösteri hakkında yorum yaptığı bilgisine ulaşıyoruz.

Haber kaynağı

 

Gösteriye dair değerlendirmelerde bulunan temsilci kurtlarla ilgili, 2018 yılından bu yana yasal olarak yetiştirilip sertifikalı profesyonel eğitmenler tarafından eğitildiği ve son üç yılda bir kaza yaşanmadığını belirtmiş.

Bu bilgilere ek olarak gösteriden videolara da ulaştık. Bulduğumuz video kaynağında iddia videosuyla eşleşen görüntülerin yer aldığı net bir şekilde görülüyor.

Video kaynağı

Araştırmaya devam ederken gösteriye dair bilgilendirmenin yer aldığı bir internet sayfasına erişiyoruz. Sayfada, İpek Yolu’nun kültürü ve tarihi dönemin izlerini işledikleri belirtilmiş. Ayrıca yer alan bilgilerde develer ve 30 kurdun gösterilerde bulunduğundan bahsedilmiş. Gösteri sırasında kurt saldırıları gibi tehlikelerle karşı karşıya kalınması olaylarını tarihle harmanlayarak gerçekçi bir anlatımla sergilenmiş.. Ek olarak, Deve Çanı Efsanesi gösterisinin üstün başarı ödülü kazandığı bilgisine yer verilmiş.

Sonuç olarak, görüntüler Çin’in Xi’an kentinde 2021 yılında sahnelenen Tuoling Efsanesi veya Deve Çanı Efsanesi adlı oyundan. Kurtların seyirciye ve eğitmenlere saldırdığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Şirket yetkilisi, kurtların eğitimli olduğunu, oyuncular ve seyirciler için koruma ağları gibi güvenlik önlemlerinin bulunduğunu söylemiş. Yani görüntüler gösterinin bir parçasına ait.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • çin
  • Deve Çanı Efsanesi
  • gösteri
  • kurt

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar