fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Lars Vilks’in hayatını kaybettiği kazanın ardından paylaşılan görüntüler gerçekliği yansıtmıyor. Sıklıkla paylaşılan yanan araç videosu 2014 yılında Rusya’da kaydedilmiş. Vilks’in geçirdiği kazaya ilişkin paylaşılan bir başka görsel de 2015’te Hindistan’da kameralara yansımıştır. 

İddia Yayılımı

Yıllardır çizdiği ve birçok kesimden büyük tepki topladığı Hz. Muhammed karikatürleriyle bilinen İsveçli karikatürist Lars Vilks’in, birkaç hafta önce geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybettiği haberi gündemde yer almıştı. Ölümünün ardından birçok haber kanalından Vilks’in yaptığı kazayı gösteren bazı videolar öne sürüldü. Facebook ve Twitter’da birçok kullanıcı tarafından paylaşıldı.

Gönderide bir aracın yandığı ve dışarıdakilerin yanan aracı söndürmeye ve içerideki kazazedeyi kurtarmaya çalıştığı görülmektedir. Videodaki kişilerin konuştuğu dilden, olayın geçtiği yerin Rusça konuşulan bir bölge olduğu çıkarımını yapmak mümkün.

Kanıt

Görselden bir ekran görüntüsü alıp tersine arama yöntemi ile tarattığımızda, bunun Eylül 2014’te Rusya’da gerçekleşen bir otoyol kazasında kaydedildiği bulgusuna ulaşıyoruz. Kazada yanarak can veren sürücünün kurtarılamadığı belirtiliyor.

Sıklıkla yayılan görüntülerden biri de, Lars Vilks’in sarı spor araba kullandığını göstermekte.

Bu fotoğrafı kırpıp görsel araması yaptığımızda, Nisan 2015’te paylaşıldığı sonucuna ulaştık. HindustanTimes’ın haberine göre araç sahibinin 150-200 km arasında yaptığı kaza sonucu aracın kullanılmaz hale geldiği, sürücünün kurtulduğu belirtililiyor. Kaza, 2015’te Hindistan’ın Haydarabad şehrinde yaşanmış.

Olayın gerçek videosu

Paylaşılan görüntülerin farklı zamanlarda, farklı yerlerde yaşandığını tespit ettik. Lars Vilks’in yaptığı kazanın görüntüsü ulusal basın yayın kurumlarının Youtube ve Twitter hesaplarında da paylaşılmıştır. Genel kabul gören videonun doğru olup olmadığını incelemek için İsveççe haber aradık.

Aftonbladet’in haberinde de bir muhabirin olay yerine gittiği görülmektedir. Haber kanallarında paylaşılan amatör kameraların kayda aldığı bu videonun gerçek olduğunu ve İsveç’in Markaryd belediyesinde, E4 otoyolunda kazanın gerçekleştiği bilgisi verildiğini söyleyebiliriz.

Aftonbladet’in ilgili haber videosu


 
Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Araba kazası
  • Lars Vilks
  • Videosu

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar