fbpx
Yanlış
Doğru
Yanıltıcı

Sonuç

  • Görüntüler, 2019 yılında Şili’nin Santiago şehrinde kaydedilmiş.
  • Video, dönemin Devlet Başkanı Sebastián Piñera’ya karşı yapılan protestoyu gösteriyor.
  • Eylemin İran rejimi ile bir ilgisi bulunmuyor.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada bir yürüyüş görüntüsü paylaşıldı. Görüntülerde çıplak kadınların dev kuklalara karşı tiyatral bir şekilde eylem yaptığı görülüyor. Videodaki kadınların İranlı olduğu ve mevcut İran rejiminie karşı protesto gerçekleştirdiği iddia edildi.

Kanıt

Araştırmaya videodan aldığımız ekran görüntüsünü ile başlıyoruz. Videonun güncel olmadığı 2019 yılından itibaren dijital ortamda olduğu sonucuna ulaşılıyor.

Video 2019 yılında farklı haberlere konu olmuş. Haberler incelediğinde protestonun Şili’de dönemin Devlet Başkanı Sebastián Piñera’ya karşı gerçekleştiği anlaşılıyor. El Cooperanta’nın haberinde konuya ilişkin şu ifadelere yer vermiş:

“Bir grup feminist kadın, Güney Amerika ülkesinde Başkan Sebastián Piñera’ya karşı devam eden toplumsal çatışma çerçevesinde Şili’de çarpıcı bir protesto düzenledi.”

Bu haberden yola çıkarak anahtar kelimelerle araştırmaya devam ettiğimizde karşımıza protestoya ilişkin farklı haberler çıkıyor. ADN ve Concierto’nun Aralık 2019 tarihli haberlerinde de Şili’nin o dönemki Devlet Başkanı Sebastián Piñera’nın protesto edildiği bilgisine yer verilmiş. 

Kaynak

Haberlerde eylemin Şili’nin Santioga şehrindeki Şili Papa Katolik Üniversitesi (Pontificia Universidad Católica de Chile) civarında, Santioga halkı tarafından gerçekleştirildiği yazılmış. Google Haritalar’ın ‘street view’ özelliğini kullanarak üniversitenin bulunduğu sokakları araştırıyoruz. İddia görüntüleri ile üniversitenin bulunduğu sokak eşleşiyor. 

Kaynak

Öte yandan İran’da ‘ahlak polislerince’ tutuklanan ve görgü tanıklarının ifadelerine göre bindirildiği minibüste dövülen 22 yaşındaki Mahsa Amini, kaldırıldığı hastanede Eylül 2022’de hayatını kaybetmişti. Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesi ve İran’daki rejimin kadınlar üzerindeki etkisi başta İran olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde özellikle kadınlar tarafından protesto edilmişti.

Dolayısıyla 2019 yılında kaydedilen görüntülerin, Mahsa Amini’nin 2022’de hayatını kaybettikten sonra kuvvetlenen rejim karşıtı protestolarla ilişkili olması mümkün değil. 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • iran
  • protesto

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar