fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış İlişkilendirme

Sonuç

  • Video, ikinci el alışveriş platformu olan Vestiaire Collective’in Kasım 2023’te yayınladığı ‘her yıl 92 milyon ton tekstil ürünü çöpe gidiyor’ temalı reklam kampanyasına ait.
  • Vestiaire Collective, geçtiğimiz yıl başlattığı ‘hızlı moda markalarını platformda yasaklama’ uygulaması kapsamında bu yıl da aralarında Zara, H&M ve Gap gibi markaların bulunduğu 30 firmayı yasaklamış.
  • Hızlı moda ifadesi devamlı ve hızlı bir şekilde koleksiyon yenileyen, düşük fiyatlı ve sık sık promosyon uygulayan markalar için kullanılıyor.

İddia Yayılımı

Zara’nın 7 Aralık 2023’te yaptığı lansman etkinliğinde uzuvları eksik mankenler ve kefeni andıran beyaz örtüyle sarılmış heykeller kullanmasının ardından dünya çapında tepkiler almaya başladı. Bunun üzerine marka için boykot çağrıları başladı ve Zara ilgili reklam kampanyasını durdurdu.

Daha sonra markanın çatı kuruluşu Inditex, kampanyanın ‘normal içerik yenileme prosedürü’ olduğu açıklamasını yaptı.

Ardından markanın Instagram sayfasında yapılan paylaşımla ‘atölye koleksiyonunun temmuz ayında tasarlandığını ve fotoğrafların eylül ayında çekildiğini’ açıkladı.

Ancak Zara’ya tepkiler ve boykot çağrıları son bulmadı. Son olarak X’te paylaşılan bir video ile Amerikalıların Zara ürünlerini şirketin önünde çöpe attığı iddia edildi. İddia hem yerel hem de global sosyal medya paylaşımları epey yayıldı.

Kanıt

Öncelikle iddia videosunun global sosyal medya paylaşımlarına düşülen X notu dikkat çekiyor. Notta videonun Vestiaire Collective’in Kasım 2023’te yayınlanan reklam kampanyasından alıntı olduğu belirtilerek video içeriğinin ‘hızlı moda’ ile ilgili olduğu eklenmiş.

Kaynak

Vestiaire Collective’in sosyal medya hesaplarına bakıldığında 16 Kasım 2023 tarihinde aynı videonun paylaşıldığı görülüyor. Paylaşıma düşülen notta şu ifadelere yer verilmiş:

‘Her yıl 92 milyon ton tekstilin çöp sahasına gönderildiği göz önüne alındığında, şimdi harekete geçme zamanı. Bu nedenle bugünden itibaren Vestiaire Collective’e ait Zara, H&M, Gap, Abercrombie&Fitch, Mango, Urban Outfitters ve Uniqlo’nun da aralarında bulunduğu 30 hızlı moda markasını daha yasaklıyoruz.’ 

Kaynak

İkinci el kıyafet alışverişi platformu olan Vestiaire Collective’in paylaşımda bahsedilen yasaklarıyla ilgili detaylı bilgi almak üzere internet taraması yapıyoruz. Araştırma sonucunda platformun bu yasakları geçtiğimiz yıl başlattığı, içinde bulunduğumuz yılın kasım ayında ise ikinci yasakları başlattığı ortaya çıkıyor.

16 Kasım’da başlatılan yasaklar, Vestiaire Collective’in sitesinde tüm hızlı moda markalarının yasaklanması yönündeki üç yıllık uygulamanın ikinci yılını işaret ediyor. Platform, geçtiğimiz yılın kasım ayında da Asos, Boohoo, Miss Selfridge gibi markaları yasaklamış.

Yaptıkları bir yıllık araştırma sonucunda bu yıl yine, aralarında Zara, H&M, Gap, Abercrombie&Fitch, Mango gibi markalar bulunan 30 hızlı moda markasını yasakladığını duyurmuş.

Vestiaire Collective bu yasaklar için bir yıllık araştırmayı Fashion Revolution’ın kurucu ortağı Orsola de Castro, Pangaia’nın küresel etkileşim sorumlusu ve Küresel Moda Gündemi’nin kurucusu Eva Kruse dahil olmak üzere çeşitli sektör uzmanları ile gerçekleştirmiş. Araştırma sonucunda ‘hızlı moda’ ifadesinin çerçevesi oluşturulmuş. Buna göre hızlı modanın beş ayrı kriteri bulunuyor: Düşük fiyat noktası, yoğun yenileme oranı, geniş ürün yelpazesi boyutu, pazara çıkış hızı ve güçlü promosyon yoğunluğu.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • boykot
  • israil filistin savaşı
  • zara
  • zara boykot

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar