fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Rus kaynaklarında bu iddiayı doğrulayacak herhangi bir haber yok.
  • Rusya Anayasası’na göre, laiklik gereği ülkenin resmi bir dini yok.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada, Rusya’nın İslamiyet’i ikinci din ilan ettiğini iddia eden paylaşımlar yapılıyor. Bu yazımızda resmi din kavramı bağlamında iddianın doğruluğunu inceleyeceğiz.

Kanıt

Fotoğraf 2012 yılında çekilmiş

İlk iş olarak iddia kaynağının eklediği fotoğrafı tersine aratarak olası haber kaynağına ulaşmaya çalıştık. Bu aramada karşımıza çıkan haberler arasında The American Enterprise Institute (AEI) 2015 yılındaki yazısı, fotoğrafın hikayesini ve içerdiği kişilerin kim olduğunun bilgisini verdi. 

AEI, fotoğrafın hikayesini verirken Tataristan Müftüsü Ildus Faizov’un 19 Temmuz 2012‘de ilahiyatçı  Valiulla Yakupov ile silahlı saldırıya uğradığı bilgisini aktarıyor. Yakupov, olay yerinde hayatını kaybederken Faizov ise ağır yaralı şekilde kurtulmuş. Fotoğraf ise saldırıdan bir hafta sonraki Cesaret Nişanı Töreni’nde çekilmiş.

Putin ile Tataristan müftüsü Ildus Faizov’un ismini birlikte arattığımızda, aynı içeriği veren 2012 tarihli bir habere daha ulaştık. Ayrıca, aynı gün çekilen fotoğraflar; Gettyimages’te de yer alıyor.

Rusya’nın resmi dini yok

Fotoğrafın hikayesinin farklı olduğunu öğrendik. Rus kaynaklarında İslam dini ile alakalı son haberleri de hem İngilizce hem Rusça olacak şekilde taradık. Ancak her iki aramada da İslam’ın resmi din olarak kabul edildiğine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Rusya’nın İslamiyet’i ikinci resmi din olarak kabul etmesi için öncelikle resmi bir dini olması gerekiyor. Rusya, laik bir devlet olduğu için anayasasında “resmi din” kabulü bulunmuyor.

Rusya Federasyonu Anayasası’nın 14. maddesi şöyle: Rusya Federasyonu laik bir devlettir. Hiçbir din, devlet dini olarak veya zorunlu olarak tesis edilemez.

Türkiye harici Avrupa’nın en yüksek Müslüman nüfusu Rusya’da 

Rusya Federasyonu, tarihselden moderne yoğun bir Müslüman kitleye sahip olmuştur. Bunun sebebi, bölgedeki kadim Türk nüfusudur.

Sovyet yönetiminin yıkılması ve modern Rus devletinin kurulmasının ardından din üzerindeki baskı kalkmıştır. Laik bir anayasa ile yönetilen ülkede inançların özgürlüğü ve saygınlığı kanunlar tarafından korunmaktadır.

Rusya Federasyonu Anayasası’nın 28. Maddesi inanç hürriyetini anayasal bir hak ilan ederken, RF Ceza Kanunu’nun 148. Maddesi de “inançlı insanların duygularını rencide edici”, “dini teşkilatların faaliyetlerini veya dini ayinlerin yapılmasını engelleyici” hareketler için cezalar öngörmektedir. (Şahin, 2016:29)

Rusya Müslümanları Din İdaresi gibi dinî kuruluşların faaliyetleri, ideolojik baskı olmadan ve eskiye nazaran çok daha canlı bir şekilde yürütülüyor. Dini kuruluşların ve de bayram kutlamalarının engellenmesi gibi bir durum da söz konusu değil.

Obşçestvennoye Mneniye /Kamu Düşüncesi isimli vakfın 2013 yılındaki anketine göre ülkenin %64’ü Ortodoks Hristiyan, %25’i ateist, %6’sı ise Müslüman.

Rusya’nın günlük gazetelerinden Kommersant’ın araştırmasına göre 2009 yılında dünyanın en fazla Müslüman nüfusa sahip Avrupa ülkesi (Türkiye dahil edilmemiş) 16.482 kişi ile Rusya olarak listelenmiş. Bu sayı, ülke nüfusunun %11.7’sine denk geliyormuş.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Din
  • inanç yayılımı
  • İslam
  • Müslüman
  • resmi din
  • Rusya
  • rusya federasyonu

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar