fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Japonya’da QR kodlu mezar taşlarına ait olduğu iddia edilen fotoğraf aslında Çin’in Chongqing kentindeki bir tema parkta yer alan Nanjing katliamı mağdurları anısına yapılan anıta ait.

İddia Yayılımı

Cep telefonuyla mezar taşının üzerindeki QR kodu taradığı görülen bir kadının görüntüsü, “Japonya’da ölümden sonra teknoloji” başlığı ile sosyal medyada paylaşılıyor. Yerli ve yabancı birçok sosyal medya kullanıcısının gündeme taşıdığı bu iddia kaynağı görsel, yoğun ilgi görüyor. Kullanıcılar arasında görselin gerçekliğine dair şüphe duyanlar, paylaşımı eleştirenler, QR kod ile bir ölünün geçmiş bilgilerine ulaşmayı etik bulmayarak itiraz edenler var. Gerçekten Japonya’daki bir mezarlıkta QR kod uygulaması var mı? Detaylarıyla araştırdık.

İddia kaynağı görsel hızla yayılıyor. Daha önceki yıllarda da gündeme geldiğini tespit ettiğimiz iddia ilgi görmeye devam ediyor.

Kanıt

Görseldeki mezar taşında yer alan QR kodu akıllı telefonla taratarak, vefat eden kişinin özgeçmişinin, fotoğraflarının vb. ona ait verilerin ekranda görüldüğü iddia ediliyor. Fakat görsele dair iddialar hiç de sanıldığı gibi değil. Aslında görseldeki kadın Nanjing Katliamı mağdurları anısına yapılan, QR kod ile tasarlanan, her birinin bir Japon askerini temsil ettiği mezar taşının fotoğrafını çekiyor. İkinci Dünya Savaşı’nda ölen asker için yapılmış bu anıt Çin’in Chongqing kentindeki bir tema parkta bulunuyor.

31 Mart 2015’de Çin’deki ECNS.CN adlı bir haber sitesinin, iddia kaynağı fotoğrafı göstererek anıtın ziyaret edildiği bilgisini verdiği ve China.org.cn‘de Nisan 2015’de aynı habere yer verildiği görülüyor. Nanjing Anıtı hakkında daha fazla bilgiye, gezi haber sitesi Travelchinaguide.com ‘dan ulaşılabiliyor. Malumatfuruş, Doğrulukpayı, Reuters, Politifact adlı doğrulama platformları da söz konusu iddianın yanlış olduğu kararına vardı.
Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • çin
  • Japonya
  • mezar taşı
  • Nanjing Katliamı
  • QR kod

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar