fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Fotoğraf, yapay zeka uygulamasıyla oluşturulmuş.
  • Paylaşımdaki görsel, gerçek bir fotoğraf değil.
  • Görsel, Midjourney AI yapay zeka programıyla hazırlanmış.

İddia Yayılımı

Yapay zeka teknolojilerinin hayatımızdaki varlığını her geçen gün daha da hissediyoruz. Sosyal medyada paylaşılan ve kısa süre içerisinde etkileşim alan bir fotoğrafta, Papa Francis’in beyaz mont giydiği fotoğrafın gerçek olduğu iddia edildi. Söz konusu fotoğraf birçok sosyal medya kullanıcısı ve haber sitesi tarafından haberleştirildi ve paylaşıldı.

Kısa süre içerisinde viral olan ilgili fotoğrafı inceledik.

 

 

Kanıt

Sosyal medyada viral olan fotoğraf üzerinde araştırma yapmak için tersine görsel arama yöntemine başvuruyoruz. Ulaştığımız sonuçlarda fotoğrafın 24 Mart 2023’te Reddit’te paylaşıldığı görülüyor. Fotoğraf Reddit’te Midjourney AI programıyla oluşturulan fotoğrafların bulunduğu sayfada yer alıyor. Görseller, trippy art special isimli hesap üzerinden paylaşılmış.

Sayfa detaylı bir şekilde incelendiğinde Midjourney üzerinden hazırlanan benzer birçok çalışmanın yer aldığını söylemek mümkün. Görselin viral olmasının ardından Papa Francis ile ilgili olarak yapay zekayla oluşturulan başka fotoğrafların da olduğu görülüyor.

Sonuç olarak Papa Francis’in beyaz mont giydiğine dair yayılan paylaşım görselleri, Midjourney AI yapay zeka programıyla oluşturulmuş. Bununla birlikte fotoğrafın detayları yakından incelendiğinde sağ eldeki bozulmalar fotoğrafın gerçek olmadığına dair bir kanıt niteliğini de beraberinde getiriyor.

Yapay zekaya bir başka örnek eski ABD başkanı Donald Trump’ın fotoğrafı

Yapay zekayla oluşturulan fotoğraf örneklerinden bir diğeri, yakın zamanda Donald Trump’ın tutuklandığı anı gösterdiği iddiasıyla gündemde yer alan fotoğraflar olmuştu. Ancak bu fotoğraflarda aynı şekilde Midjourney AI yapay zeka programıyla oluşturulmuştu.

Fotoğrafları oluşturan Bellingcat’in kurucusu ve açık kaynak araştırmacısı olan Eliot Higgins, fotoğrafların viral olmasının ardından USA Today’e açıklamada bulunmuştu. Higgins, görsellerin yapay zeka programı olan Midjourney v5 kullanılarak oluşturulduğunu belirtmiş.

Yapay zeka ile hazırlanan görsellerin gerçekliğini ayırt etmek günden güne zorlaşıyor. Bu teknolojiler kullanılarak elde edilen görseller paylaşıldıkça yanlış bilginin yayılma hızı da artmaya devam ediyor.

Gerçeğe çok yakın olduğu  için sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılan görsellerin dijital ortamda üretilip üretilmediğini anlamak için ise birkaç yol mevcut. Öncelikle tersine görsel arama yöntemi dijital ortamda hazırlanan görseller için etkili bir yöntem. Gerçek olarak algılanan ve paylaşılan fotoğrafların bu yöntem sayesinde orijinal kaynağına ulaşarak yapay zekayla hazırlanıp hazırlanmadığına bakılabiliyor.

Fotoğraf detayları incelendiğinde vücutta ve duruştaki bozukluklara, el parmak, ayak ve diğer organlara dikkat edilerek fotoğrafın gerçekliğini sorgulayabilirsiniz.

Konuyla ilgili olarak Deepfake ve Cheapfake ile ilgili hazırladığımız yazıya da göz atabilirsiniz.

İddia doğrulama kuruluşu olan Malumatfuruş ve Snopes tarafından da analiz edildi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • beyaz mont
  • Papa Francis
  • yapay zeka
  • yapay zeka teknolojisi

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar