fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

DSÖ, yeni varyanta Omicron adını vermesine: Nu’nun ingilizce yazılışı new-yeni ile karıştırılması ve Xİ’nin de Çin’de yaygın bir soyadı olmasını gerekçe gösterdi. Yeni bir varyant isimlendirilirken uyması gereken sözleşmede, ‘herhangi bir kültürel, sosyal, ulusal, bölgesel, profesyonel veya etnik gruba zarar vermekten’ kaçınılması gerektiği bildiriliyor.

 

İddia Yayılımı

Yerli ve yabancı birçok sosyal medya kullanıcısı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yeni COVID-19 varyantlarına Omicron adının verilmesini sorguluyor. B.1.1’i olarak kodlanan yeni varyant isimlendirilirken, Yunan alfabesindeki ‘Nu’ ve ‘Xi’ harflerinin neden seçilmediği konusunda tartışmalar yaşandı. İddia “Yeni Nu varyantı haberi, ancak WHO onu Omicron olarak adlandırmak için alfabeyi atlıyor, böylece Xi’den kaçınabilirler” başlığı ile paylaşılıyor.

Hatta öyle ki Çinli lider Şi Cinping‘in isminin pek çok dilde ‘Xi’ olarak yazılması sebebiyle harflerin atlandığı da iddia ediliyor.

 

 

Kanıt

DSÖ, COVID-19 virüsüne ilişkin dört değişkeni tanımlamıştı: Alfa, Beta, Gama ve Delta. Bir sonraki seviyede,  Aralık 2020’de Peru’da tanımlanan Lambda varyantı ve Ocak’ta Kolombiya’da tanımlanan Mu varyantı oldu.(24.11.2021 Cuma günü , Güney Afrika’da B.1.1.529 kodlu yeni bir varyant belirleyen DSÖ, SARS-CoV-2 “endişe verici varyant” olarak sınıflandırdı. Yeni varyantın adını Yunanca “Omicron” harfiyle belirledi.  Bu isimlendirme sebebiyle söz konusu iddia gündeme gelmeye başladı.

Peki neden bilinen en son varyant MU iken yeni tespit edilen varyant, NU ve Xİ harfleri atlanılarak Omicron harfi ile isimlendirildi?

Reuters’e, akıllardaki bu soruyu cevaplamak için WHO’nun, e-posta yoluyla kendisine ulaştığını bildirdi. Açıklamada WHO:Nu’nun ingilizce, new(yeni) kelimesi ile çok kolay karıştırıldığını ve ‘Xi’nin de yaygın bir soyadı olduğu için kullanılmadığını, söyleyerek harflerin gerçekten de atlandığını doğruladı. Kaldı ki yeni bir varyanta ya da hastalığa isim verilirken uyulması gereken, sözleşme maddesi gereğince bu isim verildi. Sözleşmede kural olarak, “Hastalığı adlandırmak için DSÖ’nün en iyi uygulamaları, ‘herhangi bir kültürel, sosyal, ulusal, bölgesel, profesyonel veya etnik gruba zarar vermekten’ kaçınılması gerektiği bildiriliyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Alfabe
  • çin
  • DSÖ
  • omicron varyantı
  • sözleşme
  • Varyant
  • WHO

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar