fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

İddiaya kanıt olarak sunulan rapor biyolojik tehditlere karşı alınabilecek önlemleri ve oluşabilecek problemleri inceleyen bir senaryo çalışmasını konu alıyor. Yapılan açıklamaya göre maymun çiçeği hastalığı yayılması ve senaryo birbirinden tamamen bağımsız. Organizasyon daha önce de benzer çalışmalar yapmış.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yapılan paylaşımlarda maymun çiçeği hastalığının yayılacağının önceden bilindiğinin, bunun planlandığının ve Münih Güvenlik Konferansı’nda yapılan bir sunumda bu yayılımının nasıl olacağının ortaya konulduğu iddia edildi. Buna kanıt olarak ise bir rapor ortaya konuldu. Twitter’da paylaşılan iddia yüzlerce kez retweetlendi ve binden fazla beğeni aldı.

Kanıt

Raporu inceledik

Kanıt olarak sunulan raporun ismi “Küresel Sistemlerin Yüksek-sonuçlu Biyolojik Tehditlerin Önlenmesi ve Yanıt Verilmesi için Güçlendirilmesi”dir.  Raporu yayınlayan kuruluş Nükleer Tehdit Girişimi (Nuclear Threat Initiative-NTI) isimli bir kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Yayınlanan raporda 2021 Mart’ta bu organizasyon ile Münih Güvenlik Konferansı’nın işbirliği yaptığı ve bir senaryo üzerinde çalıştığı söyleniyor. Bu işbirliği ile yüksek sonuçları olan biyolojik tehditlere karşı ulusal ve uluslararası düzeyde ne kadar hazır olunduğu, tehditlere karşı fırsatların ve kapasitelerin incelenmesi amaçlanıyor. Senaryo ile bu tehditlere karşı alınabilecek politika önerileri yer alıyor.

Maymun Çiçeği hastalığı senaryosu

Raporda sunulan hastalık maymun çiçeği hastalığıdır. Senaryoya göre bir terörist saldırısı sonucu hastalık Brinia denilen hayali bir ülkede yayılmaya başlıyor. Senaryoda hastalık 3 milyardan fazla kişide görülürken 270 milyon kişi de hastalıktan hayatını kaybediyor. Saldırı 15 Mayıs 2022’de gerçekleşiyor ve ilk ayda 1421 vaka ve 4 ölüm görülüyor.

Zamanlama tamamen tesadüf

Gerçekte ise 21 Mayıs 2022’de Maymun Çiçeği virüsü 12 ülkede ve 92 kişide görülüyor. 28 kişi de hastalık şüphesi taşıyor. Maymun çiçeği virüsü 1970’den beri pek çok Afrika ülkesinde görülüyor. 2017’den beri ise Nijerya’da en az 218 maymun çiçeği vakası görüldü. Organizasyonun yaptığı açıklamaya göre hastalık tekrar yayılması ve senaryonun çalışılması tamamen tesadüf.

Daha önce de senaryolar üzerinde çalışıldı

Pek çok organizasyon bu gibi tehditler üzerine çalışmalar ve senaryolar düzenliyor. Münih Güvenlik Konferansı ve Nükleer Tehdit Girişimi de 4 senedir bu senaryolar üzerinde çalışıyor. 2022 senesinde de Akhmeta virüsünün yayılımı ile ilgili çalışma düzenlendi. Maymun çiçeği hastalığı şu an için yüksek bir tehdit olarak görülmüyor.

Maymun çiçeği ile hazırladığımız içeriği buradan okuyabilirsiniz.

İddiayı Reuters da inceledi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • biyoloji
  • biyolojik tehdit
  • maymun çiçeği
  • Münih Güvenlik Konferansı
  • senaryo

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar