fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Yalan haberleri tespit eden Twitter hesabı @hoaxeye 28 Kasım’da, videonun kurgu olduğunu kanıtlayan görüntüleri yayımladı.
  • Mısırlı YouTuber ve sihirbaz Chris Al-Masry 2 Aralık’da, kurgunun kendisine ait olduğunu söyleyerek videoyu, Facebook hesabında, ”Eğlence amaçlıdır. Farkındalık yaymak için ilerleyin” başlığı ile paylaştı.
  • Videodaki genç kadının yer aldığı, bir de kuyumcu soygunu videosu var. Al-Marsy bu videoyu da sosyal medya hesabından paylaşarak kendisinin, eğlence amaçlı kurguladığını söyledi.

 

İddia Yayılımı

Birkaç haftadır sosyal medyanın gündeminde yer Twitter’da @SansEseriMİ adlı hesabın paylaştığı, on birlerce beğeni alan bir video şaşkınlık uyandırıyor. Videoda, yol kenarında bir kadın ve erkek kavga ederken o esnada yolda yürüyen yaşlı bir kadının elinden meyve dolu poşetin düşmesiyle, hayret verici olaylar gelişiyor. Yoğun ilgi gören bu video hakkında kimi sosyal medya kullanıcıları,  yaşananların mucize olduğunu düşünerek kavga eden çifti duyarsızlıkla suçluyor. Fakat videoya şüphe ile yaklaşanlar da var. Tüm detayları ile söz konusu videoyu araştırdık. Peki videoda yaşananlar gerçek olabilir mi?

Yerli ve yabancı birçok sosyal medya platformunda paylaşılan video hızla yayılmaya devam ediyor.

 

 

Kanıt

Video hakkında detaylı araştırma yaptığımızda birçok sosyal medya kullanıcısının yaşananların kurgu olduğu yönünde yorumlar yaptığına şahit olduk. Ayrıca @hoaxeye adlı yalan haber doğrulayan Twitter hesabı, videonun kurgu olduğunu söyledi.

Geçmiş verileri incelediğimizde ise videodaki kadının daha önce, sosyal medyada gündem olan başka bir şaşkınlık uyandıran videoda daha yer aldığını tespit ettik.

Videoyu, Mısırlı YouTuber ve sihirbaz Chris Al-Masry, 2 Ekim’de Facebook hesabında paylaşmış. YouTuber’ın videoya  “Akıllı çalıştığınızda, birileri daha akıllıdır. Senden daha fazla… Bu video, hazırlanmış dramatik sahneler içermektedir. Eğlence amaçlıdır. Farkındalık yaymak için ilerleyin” açıklamasında bulunduğu görülüyor.

Cris Elmasry’nin 5 Kasım’da Facebook hesabından bu kez de iddia kaynağı videonun kurgu olduğunu doğrulayıcı açıklamalarda bulundu. Elmasry, videoyu: “Sorunun ne olursa olsun insanlara yardım etmekten asla vazgeçme”  başlığı ile paylaştı.

Elmasry sosyal medya paylaşımına, düzenleyen ve yöneten  Cris Elmasry  bilgisini vererek, hazırladığı videoların amacının sadece eğlence olduğunu vurguladı. Misbar.com ve Teyit.org adlı doğrulama platformları da yaşananların kurgu olduğu kararına vardı.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Eğlence
  • Mısır
  • video
  • Youtube

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar