fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

2012 Londra Olimpiyat oyunlarının açılış töreninde yer alan söz konusu bölüm, Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi’ne ve Londra’daki Great Ormond Street Çocuk Hastanesi’ne bir saygı nişanesi olarak sahnelendi. İngiliz çocuk edebiyatına atıfta bulunan bölüm, çocukların kabuslarına giren kurgusal kötü karakterleri konu alıyor. Elinde enjeksiyonla Azrail’i sembolize ettiği iddia edilen devasa kukla aslında elinde asasıyla Harry Potter’daki kötü karakter Valdemort. Açılışın pandemiyi öngördüğüne dair herhangi bir kanıt bulunmuyor.

İddia Yayılımı

Dünyada Covid-19 pandemisine yönelik aşılama çalışmaları sürerken aşı karşıtı söylemler de sosyal medyada kendine yer buluyor. Bu söylemler çatısında pandemiye dair konuşulan bazı komplo teorileri de mevcut. 2012 Londra Olimpiyatları’nın açılış seremonisi çeşitli iddialara konu oldu. Bu organizasyonun açılış töreninden bir kesit, pandeminin önceden planladığının bir göstergesi olarak paylaşılıyor.

Paylaşımlardaki görüntülerin koronavirüs sembolizmine dair analizleri içeren manipüle edilmiş videolardan alındığını fark ettik. Buna şekilde görüntülerdeki sözde sembolleri Covid-19’la bağdaştırıp birtakım çıkarsamalar yapan detaylı paylaşımlar da var. Örneğin çokça etkileşim olan bu Tweet dizisine bakabilirsiniz. İddiaların yayılımını tespit etmeye çalışırken yalnızca ülkemizde değil, yurt dışında da benzer paylaşımlara rastladık. Peki söz konusu gösterinin koronavirüsle gerçekten de herhangi bir bağlantısı olabilir mi? Bu gösteri bize ne anlatmak istiyor? Hemşireler ve çocuklar neden bu gösterinin bir parçasıydı?

Dev siyah figür, elinde enjektör bulunan bir deccal ya da bir Azrail miydi?

 

 

Kanıt

Ulusal Sağılık Servisi’ne ve İngiliz çocuk edebiyatına bir saygı nişanesi

İlk olarak görüntülerin bağlamını anlayabilmek için gösterinin orijinal versiyonlarına ulaştık. 2012 Yaz Olimpiyatları 27 Temmuz-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlendi. Açılış ve kapanış törenleri oldukça büyük gösterilere sahne oldu. Söz konusu gösteri ise açılış töreninin bir parçasıydı. Nitekim olimpiyatların resmi sayfasında bu törenlerin aşamalarını tek tek görebilmek mümkün. Ayrıca açılış seremonisinde gerçekleşeceklerin tüm detaylarını içeren dijital bir ‘Medya Rehberi’ yayımlanmış. İzlemek isteyenler için de tüm bu seremoninin Youtube’ta yer aldığını belirtelim.

Açılış seremonisi Yönetmen Danny Boyle tarafından tasarlandı.

İddiaya konu olan yaklaşık 13 dakikalık bir bölüm ise temelde; ilaç ve tedavi hizmeti sunan Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi’ne (NHS) ve Londra’nın en önemli çocuk hastanelerinden biri olan Great Ormond Street Hospital’a (GOSH) bir saygı nişanesiydi. Gönüllü dansçıların çoğu NHS çalışanıydı. Gösterinin başından dansçıların oluşturduğu NSH ve GOSH yazılarını görebilirsiniz.

Yani hastane yataklarındaki çocuklar ve sağlık çalışanları bu tema etrafında bir araya geliyor. Öte yandan bu tema etrafında, İngiliz çocuk edebiyatına atıfta bulunularak buradaki karakterleri de konsepte dahil eden bir mizansen kuruldu. Bu gösteri aynı zamanda çocuk edebiyatına yapılan bir övgünün de parçasıydı. Nitekim Harry Potter’ın yazarı JK Rowling, JM Barrie’nin klasiği Peter Pan’ın açılışını okudu.

Kötü karakterlerin istilası 

Bu kısım basitçe, uykudan önce okudukları hikayelerdeki kötü karakterlerin çocukların kabuslarına girmesini ve Kaptan Hook, Cruella De Vil, Kalplerin Kraliçesi ve Voldemort gibi karakterlerin istilasından İngiltere’nin en sevilen dadısı Mary Poppins sayesinde kurtulmaları şeklinde gerçekleşiyor.

Gösterinin başında herkes eğlenceli bir müzikte dans ederken sağlık çalışanları, çocukları uykuya hazırlıyorlar. Onlar uykuya dalarken de sağlık çalışanları elleriyle sus işareti yaparak sessizliği sağlamaya çalışıyorlar. Ardından ekranda yorganın altında el feneriyle Peter Pan’ı okumaya çalışan küçük bir kız çocuğu görüyoruz. Burada Peter Pan’ın açılış kısmını JK Rowling seslendiriyor. Ardından Mike Oldfield’ın Tabular Bells müziğiyle birlikte çocuk romanlarından ya da masallarından tanıdığımız kötü karakterler sahneye doluşmaya başlıyor. Çocukların yataklarında korku içinde olduklarını görüyoruz.

Ardından gökten uçarak gelen onlarca şemsiyeli dadının kötü karakterlerinden istilasından çocukları kurtardığını ve akabinde çocukların tekrardan rahatça uykuya daldıklarını görüyoruz. Bu figürler 1934’te yazar PL Travers tarafından yaratılan ve 1964’te Walt Disney filmine uyarlanan Dadı Mary Poppins’i temsil ediyor.

Dev kukla, Azrail değil Valdemort; elindeki ise enjektör değil asa

Gösterideki en dikkat çeken figürlerden biri de devasa siyah kuklaydı. Söz konusu iddialarda bu kukla, elinde koronavirüs aşısı için enjektör tutan bir deccal ya da Azrail olarak tanımlanıyordu.

Ancak söz konusu figür Harry Potter’daki kötü karakter Valdemort. Elindeki de enjektör değil asa.

Sonuç olarak Ulusal Sağlık Servisi ve bir çocuk hastanesine atıfta bulunan bu gösteride İngiliz çocuk edebiyatındaki kurgusal karakterler yer alırken koronavirüs pandemisi öngörüsü içerdiğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyor.

Bu iddiayı birer doğruluk kontrolü platformu olan Polifact, Reuters Fact Check, AP Fact Checking, USA Today Fact Check ve Malumatfuruş da incelemiştir.

 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • 2012 Londra Olimpiyatları
  • 2012 Londra Olimpiyatları açılış töreni
  • Covid-19
  • Danny Boyle
  • GOSH
  • NHS

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar