fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

İddialardaki Dünya Sağlık Örgütü’nün alkol tüketimini kısıtlanmasına yönelik teşviki doğrudur. İddialardaki alkol tüketiminin kısıtlanması kısmen doğrudur. Rusya hariç diğer ülkeler alkol satışı ve kullanımını kısıtlamaya yönelik bazı önlemler almıştır. Fakat, uzun süreli olarak alkol satışının tamamen kısıtlanması yalnızca geçmişte Güney Afrika’da ve şu an Tayland’da olmuştur. Diğer ülkelerdeki ya alkol satışı yasakları ise kısıtlıdır yada alkol tüketimi sadece kamu alanlarında yasaklanmıştır. Rusya’nın genelinde ise alkol tüketimi sınırlaması yoktur. Kısacası, iddia çoğunlukla doğrudur.

İddia Yayılımı

Yarın başlayacak olan tam kapanma sürecinde alkol satışına kısıtlama getirilmesi sosyal medyada gündem oldu. Sosyal medyada yaptırıma karşı pek çok eleştiri yer aldı. Buna karşılık medyada alkol tüketimini kısıtlayan tek ülkenin Türkiye olmadığına dair iddialar yer aldı. İddialara göre Rusya ve Fransa başta olmak üzere pek çok ülkede alkol tüketimi kısıtlandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün alkol kısıtlamasını teşvik ettiği  de iddialar arasında yer aldı.

Kanıt

Alkol tüketimi ve Covid-19

Yapılan anketlere göre ABD, Kanada, Yunanistan, İngiltere, Polonya, Belçika ve Avusturya’da alkol tüketimi pandemi döneminde önemli derecede artmıştır. Araştırmaya göre günlük 40gr üzeri alkol tüketimi bağışıklık sistemini güçsüzleştirmekte ve alkol tüketenler tüketmeyenlere göre daha fazla hastalığa yakalanmaktadır. Aynı zamanda araştırmada alkol tüketiminin depresyonu arttırdığı söylenmektedir. Bunun sonucunda pandemi döneminde alkol tüketiminin artmasının olumsuz sonuçları olacağı söylenebilir.

Alkol tüketimi ve covid-19 aşısı

Buna ek olarak uzmanlar Covid-19 aşısı öncesinde ve sonrasında alkol tüketiminin olumsuz etkileri olacağını belirtiyor. Manchester Üniversitesi’nden İmmünolog Sheena Cruickshank’a göre alkol tüketimi bağışıklık sistemini zayıflatabileceğinden aşı üzerinde olumsuz etkisi olacağını söylüyor. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu Başkanı Anna Popova’da Sputnik-V aşısı vurulmadan önce iki hafta ve sonrasında 42 gün alkol kullanımında kaçınılması gerektiği konusunda uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Willke Topcu ise aşının etkisinin azalmaması için aşı vurulmadan üç gün önceye kadar sonrasında ise on gün sonraya kadar alkol tüketiminden uzak durulması gerektiği bilgisini paylaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ne diyor?

Dünya Sağlık Örgütü alkolün bağışıklık sistemini güçsüzleştirdiğini söylüyor. Ayrıca topluca alkol tüketiminden kaçınılması ve alkol ile ilaçların karıştırılmaması gerektiğini ifade ediyor. Buna ek olarak, alkol bağımlılarının Covid-19’a yakalanmada daha fazla risk taşıdığını belirtiyor. Son olarak, Dünya Sağlık Örgütü alkolün temel servisler kapsamına girmediğini söyledi. Ayrıca, bu dönemde devletlerin alkol tüketimini sınırlayıcı düzenlemeler getirmesini tavsiye ediyor. DSÖ’ye göre bu düzenlemeler alkole ek vergi getirilmesi, alkol satışının sınırlandırılması ve alkol reklamlarının yasaklanması olabilir. Kısaca, pandemi döneminde Dünya Sağlık Örgütü alkol tüketiminin sınırlandırılmasından yanadır ve kısıtlamaları teşvik etmektedir.

Peki Diğer Ülkelerde Durum Nedir?

1 Nisan 2021 France24’ün haberine göre Fransa Başbakanı Jean Castex açıklamasında açık alanlarda alkol tüketiminin yasakladığını söylemiştir. Güney Afrika Paskalya bayramında alkol satışını kısmi olarak yasakladı. Geçen senede Güney Afrika virüsün tepe yaptığı zamanlarda alkol satışını tamamen yasaklamıştı. Japonya’da ise restoranlarda ve barlarda alkol satışı yasaklandı. Almanya’da ise alkol satışı yılbaşında yasaklanmıştı. Almanya’nın Leverkusen şehrinde ise 1 Mayıs işçi bayramı dolayışla kamu alanında alkol kullanımını yasaklamıştır. İsveç ise barların 8’den sonra alkol satışını yasaklamıştır. Tayland’da ise 11 gün boyunca alkol satışı yasaklandı. Rusya’da Tuva Cumhuriyeti’nde ise 1-9 Mayıs arası gerçekleşen kutlamalara alkol getirilmesi yasaklandı. Restoranlara ve barlara alkol satmama tavsiyesi verildi. Rusya’da Covid-19’dan dolayı genel olarak bir alkol yasağı bulunmamaktadır. Bu yasak iddialarını Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu yalanlamıştır.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • alkol
  • alkol yasağı
  • Aşı
  • Covid-19
  • DSÖ
  • tam kapanma
  • WHO

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar