fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Doç. Dr. Melike Elif Teker Açıkel isminde bir kalp ve damar cerrahı vardır ve İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaktadır. Ayrıca, Google Scholar’da Teker’in pek çok makalesi de yer almaktadır.
  • Fakat, Melike Elif Teker Açıkel uluslararası bir yarışmada dünya birincisi olmamıştır. Elimizdeki verilere baktığımızda Teker’in aldığı söylenen ödülü veren Uluslararası Standartlar ve Derecelendirmeler Ajansı’nın sahte bir kurum olduğunu ve insanları dolandırdığı ortaya çıkmıştır. Bu sahte ödül kurumlarına yağmacı ödül organizasyonları denmektedir.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yer alan iddiaya göre Türk kalp damar uzmanı Prof. Dr. Melike Elif Teker 2018’de uluslararası bir yarışmada dünya birincisi oldu. Yarışmaya 96 ülkeden 5965 adayın katıldığı söylenmekte. Kalp Damar uzmanların yarıştığı yarışmayı Uluslararası Standartlar ve Derecelendirmeler Ajansı’nın düzenlediği belirtilmektedir. Ayrıca, ajansın Melike Elif Teker’i aodern aortik koarktasyonun duayeni olarak kabul ettiği söylenmektedir. İddia 2018 yılında ortaya çıkmış ve zaman zaman sosyal medyada yayılıma girmiştir. İddiayı 2020’de Gökhan Özoğuz da paylaşmıştır. İddia son zamanlarda yine paylaşılmıştır.

Kanıt

Prof. Dr. Melike Elif Teker kimdir?

İddiamızı incelerken ilk önce Prof. Dr. Melike Elif Teker isminde biri olup olmadığını baktık. Prof. Dr. Melike Elif Teker’e ait bir Instagram hesabı bulduk. Hesaptaki fotoğraf ile iddialardaki fotoğrafın aynı olduğunu gördük. Ayrıca, Teker’in “Açıkel” diye ikinci soyadı olduğunu öğrendik. Instagram profilinde Teker’in İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma hastanesinde kalp ve damar cerrahı olarak çalıştığı yazmakta. (1. Görsel) Hastanenin sitesini incelediğimizde Melike Elif Teker Açıkel’in bu hastanede kalp ve damar cerrahı olarak çalıştığını doğruladık. Google Scholar’da Teker’i arattığımızda ise Teker’e ait 40’a yakın makale olduğunu bulmaktayız. Güvenilir kaynak bulamasak da haber kaynaklarında Teker’in Muş’un Varto ilçesinde doğduğu söylenmekte ve Teker’in Muşlu olduğu vurgulanmakta.

Teker dünya birincisi oldu mu?

Teker’in dünya birincisi olduğunu dair, hem Türkçe hem İngilizce olarak arama yapsak da, hiçbir güvenilir kaynak bulamadık. Daha sonra yarışmayı düzenleyen Uluslararası Standartlar ve Derecelendirmeler Ajansı’nı Türkçe ve İngilizce olarak arattık. Türkçe olarak bu iddiayı içeren haberler haricinde bu ajans ile alakalı herhangi bir sayfa bulamadık. İngilizce olarak arattığımız da ise bu ajansın başka kişilere de e-mail ile ulaşarak ödül kazandığını açıkladığını görmekteyiz. Diğer gönderilen e-maillerde de iddiayı konu alan haber ile benzer ifadelerin yer aldığını görmekteyiz. Yarışmaya 90’na yakın ülkeden 5 bin küsur insanın katıldığını, e-mail gönderilen kişilerin bu yarışmaya başvurmadığı halde birincilik ödülü aldığını ve para göndermeleri gerektiği söylenmektedir.  Ayrıca haberde ve e-maillerde “Ödülün amacı, Dünya Şampiyonası ile dünyadaki parlak bilim insanlarını ve akademisyenleri belirlemektir.” İfadesi yer almaktadır.(2. Görsel)

Research Gate’de bu ajansın tamamen sahte olduğu ve yağmacı ödül organizasyonu olduğu söylenmektedir. EV Science Consultant isimli akademik yayınlarla ilgili yazılar yazan web sitesinde de pek çok yağmacı ödül organizasyonunun olduğunu bunların arasında Uluslararası Standartlar ve Derecelendirmeler Ajansı’nın da olduğu bildirilmektedir. Ajans ile alakalı Google aramasında güvenilir olmayan bir sitede bazı kişilerin bu ödülü kazandığından bahsetmektedir. Bunun dışında bu ajans ile alakalı herhangi bir güvenilir kaynağa ulaşamamaktayız. Bazı Nijerya haber siteleri de bu ajansın Nijeryalı bir akademisyeni kandırdığını paylaşmıştır. Konuyla ilgili Teker ile iletişime geçmeye çalıştık. Fakat bir cevap alamadık.

Yağmacı ödül organizasyonu nedir?

Yağmacı ödül organizasyonları yağmacı akademik dergiler gibi akademik yayın yapan kişileri hedef almaktadır. Bu kişilere bir yarışmada birinci olduklarını söylerler ve bu kişilerden para isterler. EV Science Consultant’a göre bazı yağmacı ödül organizasyonları International Agency for Standards and Ratings (Uluslararası Standartlar ve Derecelendirmeler Ajansı), International Association of Advanced Materials (IAAM), VDGOOD, The International Research Ratna Awards, the New Science Inventions , The Asian Biological Research Foundation (ABRF), International Society for Scientific Network (ISSN) ve The Institute of Scholars (InSc)’dir. Bu organizasyonlara baktığımızda çoğunlukla Hindistan kaynaklı olduklarını ve Hindistanlı akademisyenleri hedef aldıklarını görmekteyiz.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • dolandırıcılık
  • İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • kalp cerrahı
  • kastamonu
  • melike elif teker açıkel
  • yağmacı derge

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar