fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Yapılan araştırmalar ve uzman görüşleri dikkate alındığında limonun korona virüsten koruduğu iddiası yanlış.

İddia Yayılımı

Her gün milyonlarca insanın enfekte olduğu Hindistan’da, limon suyunun insanları korona virüsten koruduğunu söyleyen bir internet fenomeninin videosu izlenme rekorları kırdı. Ayrıca Facebook ve WhatsApp gruplarında da viral olan bu iddiaya göre korona virüse karşı tek çözüm “limon terapi.’’ Peki bu çarpıcı iddia ne kadar gerçeği yansıtıyor?

Limon videosu viral oldu

Hindistan’da koronavirüs vakaları çığ gibi büyürken ülkede insanları etkisi altına alan bir korku atmosferi var. Şu anda, herkes sadece virüsten nasıl korunabileceğini bilmek istiyor. Dolayısıyla virüsten korunmayı sağlayacak her tavsiye çok dikkate alınıyor. İnsanların bir çözüm arayışıyla milyonlarca kez tıkladığı viral videodaki kişi, burun deliklerine sadece 2-3 damla limon suyu dökmenin gözleri, burnu, boğazı ve hatta kalbi beş saniye içinde temizleyeceğini bu uygulamanın da kovid-19 virüsünün vücutta barınmasını engellediğini söylüyor. Hindistan Doğrulama Kurumu PIB ”buruna limon suyu konularak korona virüsün ortadan kaldırıldığını kanıtlayabilecek bilimsel bir kanıt yok” diyor.

Dünya’da da benzer iddialar var

Dünya genelinde de korona virüsten korunmaya yönelik çok sayıda yanlış ve yanıltıcı iddia var. İsrail gündeminde tartışma konusu olan bir Facebook paylaşımına göre de; virüsü “hemen öldürmek” için limon ve kabartma tozu ile sıcak çayı karıştırmak yeterli. İddia bu sayede “bağışıklık sisteminin alkalileştiğini ve virüs pH’a karşı duyarlı olduğu için vücudu virüsten koruduğunu savunuyor.

 

Kanıt

Uzmanlar ne diyor?

Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Tıp ve Uluslararası Sağlık Profesörü Dr. Gerald Keusch, ısı ve asit pH’ının virüsün titresini veya seyreltilmesini azaltmasının mümkün olduğunu belirterek, Euronews’e “Bu konuda ortaya çıkan bazı veriler var’’ dedi. Bununla birlikte, “Ancak enfeksiyon yolu burun ve gözleri de içerdiğinden, bu alanları ciddi hasara neden olmadan sterilize etmek gerekir bu yöntem çok güvenli olmayacaktır’’ ifadelerini kullandı.

İsveç Göteborg Üniversitesi’nde klinik viroloji profesörü olan Profesör Michael Kann Euronews’e yaptığı açıklamada bu yılın başlarında yayınlanan bir araştırmayı işaret etti. SARS-COV-2 virüsünün pH ölçeğine göre 3 ila 10 arasında yüksek bir stabilite aralığına sahip olduğunu keşfettiklerini söyledi. Kann, “Yani pH’ı yaklaşık 9 olan kabartma tozunu ve pH’ı 3’ün biraz altında olan limon suyuna su eklerseniz, pH, virüsü yok olabilecek seviyelere yaklaşmaz 6 ile 8 arasında kalır” dedi. Ek olarak; “Virüs, pH değeri 3’e kadar olan aside karşı stabildir. Saf limon suyunun pH’ı biraz daha düşüktür. Yiyecek veya içeceklere limon suyu ilavesinin virüsü etkisiz hale getirdiği fikri bu nedenle yanlıştır” bilgisini paylaştı.

Peki saf limon virüsten koruyor mu?

Öyleyse, su karıştırılmamış pH ölçeği 3’ün altında olan saf limon tüketmek vücudun pH’ını değiştirebilir mi? Uzmanlar buna da “hayır’’ diyor. Kann: “PH 2.5 olan limon suyu içtiğinizde, pH 1.5 ile 3.5 arasında olan mideye ulaşır ve böylece limon suyu zaten asidik olan mideyi değiştirmez’’ dedi.

Johns Hopkins Üniversitesi resmi sayfasına yapılan bir açıklamada, ağartıcı ile yutulmaya veya gargara yapmaya, asetik asit veya steroid almaya veya uçucu yağlar, tuzlu su, etanol veya diğer maddeleri kullanmaya karşı uyarıda bulunuldu ve bu önerilerin hiçbirinin insanları COVID-19’a yakalanmaktan korumadığı söylendi.

Harvard Health Publishing raporu, her gün en az 200 mg C vitamini tüketmenin, soğuk algınlığı semptomlarının süresini yetişkinlerde ortalama yüzde 8 ve çocuklarda yüzde 14 oranında azalttığını belirtti. SARS-Cov-2 virüsüne karşı güvenli ve etkili bir aşının yokluğunda, özellikle pandemi sırasında bağışıklık sisteminizi en iyi durumda tutmak için C vitamini tüketimin önemli olduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüm bu iddialara yönelik olarak  “bugüne kadar, yeni korona virüsü önlemek veya tedavi etmek için önerilen özel bir ilaç yoktur” dedi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • bağışıklık
  • Covid-19
  • gündem
  • iddia
  • kabartma tozu
  • Koronavirüs
  • Limon
  • viral video

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar