fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Kimlik sahte, internette bulunan örnek kimlik görseli kullanılmış.
  • Kimlikte yer alan bilgiler dikkatli incelendiğinde kimlik görüntüsünün dijital müdahaleler ile oluşturulduğu anlaşılıyor.
  • Kullanılan fotoğrafın vesikalık olmaması, doğum tarihinin sonunda görülen bilgisayar imleci kimliğin sahte olduğunu gösteren ilk işaretlerden.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada Selahattin Demirtaş’a ait olduğu iddiasıyla paylaşılan kimlik yıllardır aralıklarla dolaşıma giriyor. İlgili paylaşımı inceledik.

 

Kanıt

HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın kimliği olduğu iddiasıyla paylaşılan görseli inceledik. Dijital ortamda düzenlenen kimliğin neden sahte olduğuna teker teker bakalım.

Kullanılan fotoğraf, vesikalık değil

Vesikalık fotoğraf yerine yerleştirilen fotoğraf ile başlayalım. Fotoğraf, Selahattin Demirtaş’ın en çok kullanılan fotoğraflarından biriAyrıca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sitesine göre vesikalık fotoğraf, herhangi bir yöne dönük vaziyette çekilmez. Demirtaş’ın fotoğrafında düz durmadığı görülebiliyor.

Aynı seri numarası, örnek kimlik görselinde var

Kimliğin seri numarasına bakıldığında, Google’da pekçok haber sitesinde kullanılan örnek kimlik belgesindeki seri numarası ile aynı olduğu görülüyor.

Örnek kimlikteki seri numarası kısmının dijital düzenleme ile doldurulduğu anlaşılıyor.

T.C. numarası geçerli değil

Kimlik numarasını Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sitesinde yer alan “T.C. Kimlik No Doğrulama” kısmına yazdığımızda sistem numaranın geçerli olmadığını söylüyor.

Türkçe karakter ve küçük/büyük harf düzeni hatalı

Orijinal kimlikte tüm harfler büyük ve Türkçe karakterle yazılır. Selahattin Demirtaş’a ait olduğu iddiasıyla paylaşılan kimlikte soyadı kısmında Demirtaş yerine Demirtas yazıldığı görülüyor. Nitekim tüm kelimeler orijinal forma uymayacak biçimde, sadece ilk harf büyük olacak şekilde yazılmış.

Kimlik bilgileri yanlış 

Demirtaş’ın TBMM’de yer alan kısa biyografisine göre kendisi Diyarbakır doğumlu; annesinin ismi Sadiye, babasının ismi ise Tahir.

Doğum tarihinin yanında bilgisayar imleci görülüyor

Sahte kimlikte doğum tarihinin bitiminde bilgisayar imleci “I” görülüyor. Bu da tüm bilgileri doğrulamaksızın göze ilk çarpan ve kimliğin sahte olduğunu gösteren işaretlerden biri. 

Sonuç olarak 2016 yılından bu yana Selahattin Demirtaş’ın kimliği olarak dolaşımda olan kimlik görüntüsündeki bilgiler incelendiğinde kimliğin sahte olduğu anlaşılıyor. 

Aynı seri numaraya sahip örnek kimlikle oluşturulan diğer düzenlemeler 

Aynı örnek kimlik kartı üzerine yapılan diğer düzenlemeler de internette bulunabiliyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • selahattin demirtaş

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar