fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Özel eğitim kurumlarında Atatürk köşeleri, MEB’in Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin 8.maddesine göre düzenlenip, oluşturuluyor.
  • MEB 2012 yılında 8.maddenin sadeleştirilmesine yönelik bir mevzuat yayınlıyor. Sadeleştirme mevzuatı öncesinde, Atatürk köşesinde yer alacak unsurlar dahi açık ve detaylı bir şekilde aktarılırken, sadeleştirmeyle daha özet bir anlatım biçimi tercih edildiğini anlıyoruz.
  • İstanbul Barosu Başkanlığı 2015 yılında sadeleştirme mevzuatına dair iptal davası açıyor. Danıştay 8. Dairesi, MEB Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ndeki söz konusu düzenlemesini iptal ediyor.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada, 2012’de gündeme taşınan ve halen tartışmalara sebebiyet veren bir konuya rastladık.

Söylemlere göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel öğretim kurumları ile ilgili yönetmeliği içeren mevzuatta değişikliğe gitti. Yönetmelikte geçen, “Atatürk ilkeleri doğrultusunda öğrenci yetiştirmek amacının çıkarılması, Atatürk Köşeleri ’ne Türk Bayrağı, İstiklal Marşı ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni koyma” zorunluluğunun kaldırıldığı düşünülüyor.

Kanıt

İddiayı araştırmaya eski tarihli Resmî Gazeteleri inceleyerek başladık. 2009 yılında 8. madde ile ilgili kararla değişiklik yapılmadığı görülmekte;

20 Mart 2012 yılında yayımlanan Resmî Gazete’ye baktığımızda ise ilgili maddelerde değişiklik yapıldığı görülmekte;

Madde 8’de yer alan değişikliğin ardından İstanbul Barosu Başkanlığı tarafından iptal davası açıldığı bilgisine ulaştık. Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen  habere İstanbul Barosu‘nun sitesinden erişmek mümkün.

Sitede yer alan metinde kararla ilgili olarak şu ifadelere yer verilmektedir: “Anayasamızın başlangıç kısmında ve 1739 sayılı Kanunda belirtilen amaçlar doğrultusunda, Türk Devletini ve Milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak Türk Milletinin bütün fertlerinin, Atatürk inkılap ve ilkelerine bağlı olarak yetiştirilmesi milli eğitim sistemimizin temel amacıdır” denilen kararda“bu amacın gerçekleştirilmesi bağlamında özel öğretim faaliyetinin, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarına uygun ve bir bütünlük içinde yerine getirilmesi ekseninde özel öğretim kurumlarında yer alacak olan “Atatürk Köşesi’nin” bu amaç ile bütünlük taşıyacak nitelik ve içerikte olması gerektiği, bu durumda davaya konu Yönetmelik maddesi ile “Atatürk Köşesi’nin” Türk Milli Eğitiminin amaçları doğrultusunda Atatürk ilke ve inkılaplarını yansıtacak ve anlamlı bir kompozisyon oluşturacak şekilde düzenlenmemesinin, Anayasa ve 1739 sayılı  Milli Eğitim Temel Kanuna dayanan Türk Milli Eğitiminin temel ilke ve kurallarına aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır” denilerek “Atatürk Köşesi”ne ilişkin eksik düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir”

İstanbul Barosu sitesinden eriştiğimiz iptali istenen düzenleme kararına da erişilebiliyor.

2012’de MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler dönemin basınına yansımıştı.

2015 yılında Danıştay tarafından iptal edilen karar, haber sitesinde paylaşılmıştı. Şubat 2022 ve Mart 2022 tarihli Resmî Gazeteleri incelediğimizde, Özel Öğretim Kurumları yönetmeliğinde Atatürk köşesiyle ilgili herhangi bir değişiklik yapılmadığı anlaşılıyor. 19 Şubat’ta yayımlanan Resmî Gazete ‘de ‘Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ başlığını görüyoruz fakat burada belirtilen değişiklikler içerisinde de Atatürk köşesiyle ilgili bir madde yer almıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesinde ilgili konuya dair bir araştırma yaptığımızda, ‘Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapıldı’ başlıklı haberi görüyoruz fakat burada da Atatürk köşesiyle alakalı güncel olan bir bilgilendirme yok.

Sosyal medyada paylaşılmaya başlayan iddialarla ilgili, Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy’un da açıklamalarını bulduk. Toy, MEB Özel eğitim kurumlarında uygulanmak istendiğini fakat  2012 yılında açtıkları dava sonucunda bu uygulamanın yapılmadığını dile getirmiş. Paylaşılan haberlerin eski olduğunu ve mevzuatın kaldırılmasının mümkün olmadığı bilgisini vermiş.

Sonuç olarak, 20 Mart 2012’de Resmî Gazete’de yayımlanan mevzuat değişikliği, Danıştay tarafından 2 Şubat 2017 tarihinde, Atatürk Köşesi’ne ilişkin maddeler ‘eksik’  olduğu gerekçesiyle yürütülmesi durdurularak iptal edildi.

 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Atatürk
  • Atatürk Köşesi
  • değişiklik
  • Gençliğe hitabe
  • İstiklal Marşı
  • MEB
  • Meb özel eğitim kurumları
  • mevzuat
  • Resmi Gazete
  • Türk Bayrağı

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar