fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • SEUP projesi, Geçici Koruma Altındaki Suriyeli ve 14-17 yaş aralığındaki Türk öğrencileri kapsıyor.
  • Antalya’da düzenlenen Gençlik Festivali, MEB’in bütçesinden değil, Avrupa Birliği FRIT Fonu kapsamında SEUP projesi içerisinde düzenleniyor.
  • Festivalde Türk öğrencileri de yer alıyor.
  • Bu proje, Suriyeli ve Türk ev sahibi toplulukların sosyal ve ekonomik bağlamda uyumunu, yeterliliklerini iyileştirmeyi ve mesleki eğitime teşvikini amaçlıyor.

İddia Yayılımı

Sığınmacılarla ilgili tartışmalar gündemden düşmezken birçok yeni iddianın ortaya atıldığını görüyoruz. Şu sıralar Sözcü’nün yapmış olduğu haber doğrultusunda, MEB’in kendi bütçesinden meslek liselerinde okuyan 600 Suriyeli öğrenciye yönelik Antalya’da 5 yıldızlı otelde 5 günlük bir gençlik festivali düzenleneceği söylenmişti.

Haberin paylaşılmasının ardından sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüdü ve yayıldı. Sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından da aynı söylem birçok kez paylaşıldı.

Sözcü’nün yapmış olduğu haberi kaynak gösteren sosyal medya paylaşımları, etkinliğin Suriyeli öğrencileri kapsadığını ve finanse edilen kaynağın net bir şekilde belirtilmemesi üzerine kafa karışıklığı yaratmış ve tartışmalara neden olmuştu.

Haberin içeriğinde etkinliğin finansmanı olarak, “Milli Eğitim Bakanlığı, Mülteciler İçin Maddi Yardım Programı Fonu aracılığıyla finanse edilen Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi'” ifadelerine yer verilmişti.

Kanıt

Söz konusu etkinlikle ilgili araştırma yaptığımızda, Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesinin, (SEUP) 9-14 Mayıs 2022 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen Gençlik Festivali olduğunu görüyoruz. SEUP Projesi, resmi Facebook hesabından etkinliğin
8 il, 55 okul, 440 öğrenci, 110 öğretmen  toplamda 550 katılımcı ile beş gün süreceği bilgisini paylaşmış.

SEUP’un sosyal medya hesaplarında etkinlikle ilgili, “SEUP öğrencilerimiz için düzenlediğimiz Gençlik Festivali’miz tüm hızıyla devam ediyor” notu düşülmüş:

 

SEUP projesinin Instagram hesabından, 9 Mayıs’tan bu yana gerçekleştirilen festivalden  görüntüler paylaştığı sonucuna ulaştık. Instagram hikayeleri incelendiğinde, paylaşım yapan öğrencilerden edindiğimiz bilgiler doğrultusunda festivalde sadece Suriyeli öğrenciler değil, Türk öğrencilerinin de bulunduğu anlaşılıyor.

 

 

SEUP Instagram üzerinden paylaşılan etkinlik görüntülerinden aldığımız ekran görüntüleri aracılığıyla, etkinliğin gerçekleştirildiği otelin Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan 5 yıldızlı Wome Deluxe Hotel olduğu sonucuna ulaştık.

Söz konusu iddia söylemlerinde yer alan etkinlik bütçesinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılandığı söyleminin gerçeği yansıtmadığı anlaşılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Avrupa Birliği FRIT fonu Kapsamında, Alman Kalkınma Bankası (KfW) tarafından yönetiliyor.

Proje kapsamında yürütülen bu etkinliğin giderlerinin tamamı AB tarafından finanse ediliyor. Projelerin ihtiyaç değerlendirmesine göre seçildiği, Türkiye’deki Mülteciler İçin AB Mali Yardım Programında belirtiliyor.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu web sitesinde, AB’nin Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRİT)  3 milyar Avro tutarında iki eşit dilime bölünmüş olan toplam 6 milyar avroluk bütçesi olduğu belirtiliyor. 6 milyar avronun 2,4 avrosunun da insani yardım ihtiyaçlarına (sağlık, eğitim, koruma ve temel ihtiyaçlar) ayrıldığı bilgisi yer alıyor.  Bunun yanında SEUP projesinin amaçları doğrultusunda, “Geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve Türk ev sahibi toplulukların sosyal ve ekonomik uyumunu, istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyileştirerek, onları mesleki eğitime teşvik etmektir”  hedeflendiği açıklanmış.

Sadece Suriyeli öğrencilere yönelik değil, Türk öğrencileri de içerisinde barındırıyor

Bunun yanında, Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi ile gençlere ulaşılması kolay, kaliteli mesleği ve teknik anlamda bir eğitimin sağlanması, mesleki ve teknik eğitimin sağladığı imkanlar konusunda farkındalığın artırılması gerektiğine vurgu yapılmış.

Söz konusu söylemi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun AB Projelerinin yer aldığı kategoride araştırmaya devam ediyoruz. Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’nde belirtilen hedef grup kitlesinin, Suriyeli ve Türk gençler (14-17 yaş) olduğu belirtilmiş. İlgili projenin 16/11/2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği görülüyor. Projenin iddia edilenin aksine sadece Suriyeli öğrencilere yönelik olmadığı, Türk öğrencileri de içerisinde barındırdığını detaylarda görmek mümkün.

SEUP Projesinin proje faaliyetleri içerisinde, Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarına Ekipman ve Altyapı Desteği, Öğrenci Destek Paketleri ve Farkındalık Faaliyetleri bulunuyor. 50 milyon avro bütçeyle, geçici koruma altındaki Suriyeli ve yardıma ihtiyacı olan Türk öğrencilerinin kırtasiye, servis, yemek, kıyafet gibi çeşitli ihtiyaçlarının karşılandığı bilgisine de erişiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve AB tarafından finanse edilen projede, 55 mesleki ve teknik Anadolu lisesindeki 1.150 atölyenin yenilenmesi hedeflendiği belirtiliyor. Bu proje çerçevesinde 10 bin öğrenciye destek sağlandığı da yer alan bilgiler arasında.

Bu iddia daha önce Teyit.org ve Malumatfuruş tarafından incelendi.

 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Antalya
  • bütçe
  • MEB
  • otel
  • SEUP
  • suriye

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar