fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Oktay Sinanoğlu, 1963 yılında Yale Üniversitesi’ne profesör olarak atanarak 28 yaşında en genç profesör unvanına sahipti.
  •  Alia Sabur, 18 yaşında profesör olarak atanarak dünyanın en genç profesörü olmaya hak kazandı ve adını Guinness Dünya Rekorları kitabına yazdırdı.
  •  Oktay Sinanoğlu’na 1975 yılında özel kanunla ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verilmişti.

İddia Yayılımı

Yaptığı çalışmalarla dünyaya adını duyurmayı başaran Oktay Sinanoğlu, Türkçenin gelişmesi adına ve dünya bilim literatürüne önemli katkılarda bulunan bir bilim insanı olarak biliniyor.

1935 yılında İtalya’nın Bari kentinde dünyaya gelen Sinanoğlu, okul eğitimini birinciliklerle tamamlamasının yanında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden yüksek mühendis unvanını almaya hak kazandı. 1963 yılında Yale Üniversitesi’nde kimya alanında tam profesörlük alarak, 28 yaşında  Yale Üniversitesi tarihinin en genç profesörlerinden oldu. Sinanoğlu, 19 Nisan 2015’te ABD Florida’da hayatını kaybetti.

Türk Einstein olarak tanınan Oktay Sinanoğlu, sosyal medyada sıklıkla bir iddiaya konu oluyor. Sinanoğlu’nun dünyanın en genç profesörü olduğu söyleniyor. Söz konusu iddiayı haber siteleri ve sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşıldığını görmek mümkün.

Kanıt

Araştırmaya öncelikle dünya rekorlarına bakarak başlıyoruz. Friedrich Nietzsche’nin, 24  yaşında 1869 yılında Basel üniversitesinde klasik filoloji profesörü olarak görev yaptığı anlaşılıyor. Nietzsche‘nin bu alandaki başarısı genç yaşta profesör olmuş insanlar arasında yerini almasına olanak sağlamış.

Dünyanın en genç profesörü Alia Sabur

Günümüzü incelediğimizde ise 19 Şubat 2008’de Seul Konkuk Üniversitesi’nde İleri Teknoloji Füzyon bölümüne, 18 yaşındayken öğretim üyesi profesörü olarak atanan  Alia Sabur‘un dünyanın en genç profesörü olma başarısına sahip olduğu anlaşılıyor. Alia Sabur’un Guinness Rekorunu elinde tuttuğunu söyleyebiliriz.

22 Şubat 1989’da ABD’de dünyaya gelen Alia Sabur, küçüklüğünden itibaren üstün zekalılık belirtileri gösteriyormuş. Sabur’un henüz 10 aylıkken okuma yazmayı öğrendiği belirtiliyor.

Henüz 18 yaşındayken dünyanın en genç profesörü olarak adını Guinness Dünya Rekorlarına yazdırdığı anlaşılıyor;

 

 

Oktay Sinanoğlu 28 yaşında Yale Üniversitesi’nde profesör oldu

Oktay Sinanoğlu ile ilgili araştırmalarımıza devam ederken Yale Üniversitesi’nin açıklamasına erişiyoruz. Üniversite’nin yaptığı açıklama kapsamında, Oktay Sinanoğlu’nun, dünyanın en genç profesörü olduğu söylenmiyor, üniversite bünyesinde en genç profesörlerden biri olduğu bilgisine yer verildiği anlaşılıyor.

 

 

 

Araştırmalarımız sonucunda, Oktay Sinanoğlu’nun dünyanın en genç profesörü olduğu söyleminin gerçeği yansıtmadığı görülüyor. Sinanoğlu, Yale Üniversitesi’nin en genç profesörlerinden biri olarak tarihe adını yazdırmış fakat iddia edildiği gibi dünyanın en genç profesörü unvanına sahip değil. Bu unvanı elinde taşıyan kişinin Oktay Sinanoğlu değil, Alia Sabur olduğunu söyleyebiliriz.

Bu iddia daha önce Malumatfuruş tarafından incelendi.

 

 

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Alia Sabur
  • Dünya rekorları
  • En genç profesör
  • Friedrich Nietzsche
  • guinnessworldrecords
  • Oktay Sinanoğlu

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar