
Tuğla desenli dünya haritası çalışmasını Türk işçiler yapmadı
1 Eki 2021
13:01
Sonuç
Sıklıkla paylaşılan görseldeki tuğla desenli dünya haritası tasarımının Türk işçilere ait olduğu iddiası doğru değil. Meksika’lı bir iç mimarlık şirketi çalışanlarının 2016’da yaptığı duvar, Kolmena CWS isimli bir ortak çalışma ofisinde görülmektedir.
İddia Yayılımı
Sosyal medyada uzun zamandır yayılımda olan görselde, bir duvarın boydan boya altındaki tuğla gözükecek şekilde “dünya haritası” deseni çıkacak şekilde oyularak tasarlandığı görülmektedir. Görselin açıklamasında, tasarımın önünde duran işçilerin Türk olduğu bilgisi verilmiş ve paylaşımların altındaki yorumlarda tebrik edilmiştir.
Kanıt
Görsel Meksika’dan
Paylaşılan görseli tersine arama yöntemiyle tarattığımızda, bununla alakalı olan bir Facebook paylaşımına ulaştık. Espacio Nueve Cero Uno isimli iç mimarlık firmasının 5 Temmuz 2016’da paylaştığı görselde, bu tasarımın Kolmena CWS ortak çalışma ofisi için dizayn edildiği belirtilmektedir. Ayrıca gönderinin açıklama kısmında “Toño ve Pancho’ya teşekkürler” yazdığı için, bu çalışmayı yapan işçilerin ismini de öğrenmiş oluyoruz.
Gönderide de anlaşıldığı üzere, iddia edildiği gibi duvar çalışmasını Türk, Kürt ya da Çorum’lu işçiler değil, Meksika’lı bir iç mimarlık firmasının çalışanları yapmıştır.
Kolmena CWS‘i Google üzerinde aradığımızda, buranın Irapuato Meksika’da yer alan ortak bir çalışma ofisi olarak kullanıldığı bilgisine ulaşıyoruz. Google görsellerde de iç mekanın fotoğrafını ve dekor duvarın son halini 360 derece görebiliyoruz.