
TÜBİTAK bilim fuarında Arapça yazılı manav tezgahı projesi ödül aldı mı?
20 May 2025
16:17
Sonuç
- “Arapça yazılı manav tezgahı” olarak anımsanan proje 2016 yılında Gümüşhane Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesinin düzenlediği TÜBİTAK Bilim Fuarında sergilenmiş.
- Ancak 4006 programında birincilik, ikincilik gibi derecelendirmeler veya madalya, sertifika gibi ödüller verilmiyor.
İddia Yayılımı
TÜBİTAK’ın bilimsel nitelikten uzak olduğu iddia edilen projelere destek ya da ödül verdiği haberleri basında zaman zaman yer alıyor. Bu kapsamda paylaşılan iddialardan birine göre de bir imam hatip lisesindeki öğrencilerin “Arapça yazılı manav tezgahı projesi” TÜBİTAK ödülü almış.
İddiayı inceledik.
Kanıt
Fotoğrafı incelediğimizde çocukların arkasındaki panoda “Gümüşhane Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi – 4006 TÜBİTAK BİLİM FUARI” yazdığını gördük. Araştırmamızı tersine görsel aramanın yanında bu anahtar kelimelerle genişlettik.
Fotoğraf gerçekten de 2016 yılındaki TÜBİTAK Bilim Projeleri Fuarı kapsamında hazırlanan bir projeyi gösteriyor. Fotoğraf, Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğünün web sitesine yüklenmiş ancak daha sonra kaldırılmış.
2016’daki bir yerel haber bu etkinliği, “Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı.” şeklinde verdi:
“TUBİTAK 4006 Bilim Fuarının açılışına İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, İl Müftüsü Ercan Aksu, İl Milli Eğitim Maarif Müfettişleri Başkanı Özcan Kol, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Olgun, Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi müdürü Yaşar Gül, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Düzenlenen fuarda öğrenciler hazırladıkları el emeği göz nuru projelerini sergileme ve tanıtma fırsatı buldu.
Okul binasında düzenlenen ve 25 projenin yer aldığı bilim fuarında öğrenciler emekle hazırladıkları projelerini sergileyerek tanıttı.”
2017 yılında, iddiadaki proje yeniden gündeme gelerek haberlere konu oldu.
Yerel haberde 22 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştiği söyleniyordu. Dönemin 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programını incelediğimizde, Ekim-Aralık 2015’te başvuruları yapılan ve 7 Mart-3 Haziran 2016 aralığında proje sergilerinin açıldığı akışa uyulduğu anlaşılıyor.
Peki Arapça manav tezgahı, bilimsel dil ve etik tarafı ile öne çıkması beklenen bir TÜBİTAK programında nasıl yer alıyor?
Bu proje bilimsel bir araştırma niteliğinden çok, dil eğitimi ve kültürel farkındalık geliştirmeye yönelik bir çalışma olarak öne çıkıyor. TÜBİTAK’ın bilimsel projeleri destekleme misyonuyla doğrudan örtüşmemekle birlikte 4006 programının “öğrencilerin ilgi alanlarına uygun projeler geliştirme” amacına uygun şekilde değerlendirilebiliyor. Çünkü bu fuar, yalnızca akademik anlamda bilimsel projelere değil, öğrencilerin öğrenme süreçlerini geliştiren ve farklı beceriler kazandıran çalışmalarına da yer veriyor. “Arapça manav tezgahı” gibi projeler de bilimsel yöntemlerden ziyade, günlük hayatta kullanılan araçlarla öğrenme hedefini taşıyor.
TÜBİTAK 4006’nın çağrı metninde de ana ve tematik alanlar olmak üzere iki grup yer alıyor. Öğrencilerden bu konularla ilgili proje üretmeleri bekleniyor. Tematik alanların içerisinde “Yabancı dil eğitimi” de yer alıyor. Bu başlık altındaki açıklama, 2016 yılında oluşturulan projeyi daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir:
“Ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenciler, yabancı dil öğretimine yönelik projeler geliştirerek yaşıtlarının karşılaştığı zorluklara, kendi bakış açılarıyla çözüm üretebilmektedirler. Bu projelerde oyunlar, görsel materyaller ve tekerlemeler gibi eğlenceli ve pratik yöntemler kullanarak dil öğrenme araçları ve teknikleri geliştirmektedirler.
Böylesi çalışmalar, yalnızca yabancı dil öğretimini kolaylaştırmakla kalmayıp, aynı zamanda öğrencilerin yaratıcılık, problem çözme becerileri ve iş birliği gibi değerli kazanımlar elde etmelerini de sağlar. Yabancı dil eğitiminin bu şekilde ele alınması, öğrencilerin dil öğrenim sürecine aktif katılımlarını teşvik ederken, onların bireysel gelişimlerine ve değerler eğitimine de önemli bir katkı sunmaktadır.”
Bu durum, programın kapsayıcılığını artırırken, aynı zamanda bilimsel ve teknik niteliklere dair tartışmaları da beraberinde getiriyor. Ancak TÜBİTAK, programın öğrencilerin eğitim süreçlerine ve yaratıcılıklarına katkıda bulunmayı amaçladığını belirterek bu tür projelere de destek sağlıyor.
TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı ödüllendirme yapmıyor
TÜBİTAK 4006 programında bireysel projelere yönelik bir ödüllendirme sistemi bulunmuyor. Yani, projeler arasında birincilik, ikincilik gibi derecelendirmeler veya madalya, sertifika gibi ödüller verilmiyor.
Bu doğrultuda, desteklenen projelere finansal destek sağlanıyor ve öğrencilerin projelerini sergileyebilecekleri bilim fuarları düzenleniyor. TÜBİTAK Bilim Fuarları destek tutarı 5.000 TL’dir. Destek tutarının harcanması proje yürütücüsü tarafından gerçekleştirilir. Söz konusu
harcamalar projenin sözleşmede yer alan başlama ve bitiş tarihleri arasında
gerçekleştirilir.
Destek kapsamında kırtasiye ve laboratuvar malzemeleri, etkinlik materyalleri, alt projeler için gerekli makine-teçhizat alımları, hizmet alımları ve bakım-onarım giderleri karşılanır.
Fuarın tamamlanmasının ardından, proje yürütücüsüne toplam destek miktarının %5’i oranında ek bir teşvik ödemesi yapılır. Bu, öğretmenlerin emeklerini takdir etmeyi amaçlayan bir uygulama olarak sunuluyor.