Paylaş
Doğrulamalar
Melike Kapdan |
22 Eki 2021
8:18
Açelya |
21 Eki 2021
16:09
Aygül |
16:06
Furkan Akca |
12:39
Fotoğraf Cumhurbaşkanının ve Çavuşoğlu'nun Ekim 2021'de "Afrika Özel" programı kapsamında gerçekleştirdiği Angola ziyaretini gösterdiği iddiası yanlış. Görselin Mart 2016 yılındaki "Batı Afrika" programında Nijerya'da kayda alındığı anlaşılmaktadır. Ziyaret, Covid-19 pandemisinden önceki bir tarihte geçtiği için maske takma ile alakalı bir prosedür de yoktu.
20 Eki 2021
17:23
Lars Vilks'in hayatını kaybettiği kazanın ardından paylaşılan görüntüler gerçekliği yansıtmıyor. Sıklıkla paylaşılan yanan araç videosu 2014 yılında Rusya'da kaydedilmiş. Vilks'in geçirdiği kazaya ilişkin paylaşılan bir başka görsel de 2015'te Hindistan'da kameralara yansımıştır.
13:15
Sosyal medyada sıklıkla paylaşılan videolardaki siyah halka dumanlarının Grafenle ilgisi yok. Birçok kişinin tuhaf bulduğu için üzerine komplo teorileri ürettiği bu duman halkaları, dizel yakıt ile çalışan yapay duman üretici bir aygıt kullanılarak yapılabilmektedir.
Covid - 19
13:12
Delta Airlines pilotunun COVID aşısı sonrası havada öldüğüne ya da uçuşun ortasında acil iniş yapmak zorunda kaldığına dair bir kanıt yok. Delta Airlines ve Amerika Birleşik Devletleri'nde sivil havacılığı düzenleyen FAA resmi açıklamalarda bulunarak iddiayı yalanladı. Beyaz Saray Genel Sekreteri Ronald Klain bir tweet atarak iddiayı yalanladı. Tweet'te: ''Aşıya dair yanlış bilgiyle mücadele etmek, neredeyse virüsün kendisiyle mücadele etmek kadar zordur'' dedi. Global Incident Map adlı havacılık olaylarını ve kazalarını takip eden internet sitesinde, belirtilen tarihte acil iniş yapan bir Delta uçağı kaydı bulunmuyor.
Ersel Alemdar |
13:08
✔️Kendisini Doğu Türkistan Cumhurbaşkanı olarak tanıtan Abduvaili Buğrahan Osman'ın Cumhurbaşkanlığı gerçek değildir. ✔️Doğu Türkistan resmiyette bir devlet değildir. Bu sebeple resmi kabul görmüş bir Cumhurbaşkanı yoktur. ✔️Uygur mücadelesi kapsamında Uygur toplumunda kabul görmüş Dünya Uygur Kurultayı ve Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti otorite sayılabilir. Fakat Abduvaili Buğrahan Osman bunların herhangi birinde üst kademede görev almamaktadır.
13:05
Video, Kamerun’da yaşayan bir Tiktok kullanıcısı tarafından paylaşıldı. Doktor olduğunu iddia eden bu kişinin, görüntüdeki vakanın ‘Pfizer’ aşısından sonra gerçekleştiğine dair bir iddiası yok. Görüntüdeki, Batı ve Orta Afrika'da görülen bir parazit hastalığı. 'Afrika göz kurdu' olarak adlandırılan Loiasis, parazitik solucan Loa loa'dan kaynaklanır.
13:04
Pfizer resmi kaynaklarında, aşı araştırmalarında ve üretiminde fetal hücre dizileri kullanıldığı fakat aşının herhangi bir fetal hücre içermediği belirtiliyor. ABD Aşı Eğitim Merkezi, tıbbi araştırmalarda kullanılan fetal hücre dizilerinin uzun yıllar önce aynı kaynaktan alınarak laboratuvarda sürekli olarak büyümeye adapte edilmiş hücrelerin kopyaları olduğunu söyledi.
19 Eki 2021
12:51
Videoda eli silahlı bir grubun aşı görevlilerine karşı çıktığı bilgisi YANLIŞ. Görüntüler 27 Mart 2019'u yani Covid-19 başlamadan öncesini gösteriyor. Açıklamada bahsedildiği gibi olay Avustralya'da değil, Brezilyada geçiyor. Gösterici grup, Brezilya'da devletin yerel halk için sağlık hizmeti veren SESAI kurumunun belediye yönetimine girmesi ve oluşan koşulların zorluğu nedeniyle Sao Paulo binasının önünde toplanmıştır.