
Georgia Meloni, Filistin’e yapılan saldırılar sonlanana kadar İsral’in dernek ve vakıflarını kapattı mı?
2 May 2025
17:11
Sonuç
- Giorgia Meloni’nin kamuoyuna yansıyan açıklamalarında İsrail’in Filistin’e yönelik eylemlerini “soykırım” olarak nitelendiren bir açıklama yapmamış.
- Aynı şekilde İsrail’e ait vakıf, dernek ve kurumları kapattığına dair resmi kaynak bulunmuyor.
İddia Yayılımı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Meloni’nin başkanlığında 29 Nisan’da Roma’da gerçekleştirilen Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi gerçekleştiği. Erdoğan ve Meloni’nin görüşmesi iki ülkenin basınında da geniş yer aldı. Konuşmalarındaki başlıklardan birinin de İsrail-Filistin ihtilafı ve iki devletli çözümden yana olma konusuydu.
Görüşmenin ardından sosyal medyada, Georgia Meloni’nin Filistin’deki olayları soykırım olarak isimlendirdiği ve çatışma bitene kadar İsrail vakıf, dernek ve kuruluşlarının kapatılacağı iddiası yayıldı.
Kanıt
Bilindiği üzere Hamas, güney İsrail’de bir saldırı gerçekleştirdi. Bu olay, yaklaşık 1.200 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu ve İsrail ile Filistin arasındaki mevcut gerilimin daha da tırmanmasına yol açtı. Giorgia Meloni, bu saldırının ardından İsrail’e dayanışma ve başsağlığı mesajlarını iletmek üzere İsrail’i ziyaret etti.
Georgia Meloni, Filistin için “soykırım” ifadesini kullanmadı
Meloni, Haziran 2024’teki G7 Zirvesi’nde Gazze’deki sivil ölümlere ilişkin kendisine yöneltilen “Neden İsrail’i kınamıyorsunuz?” sorusuna şu şekilde yanıt verdi:
“Bence tüm bunları kimin başlattığını hatırlamamız gerekiyor ve bu İsrail değil, sivilleri, kadınları ve çocukları öldüren biriydi.”
Bu ifadeyle Meloni, Hamas’ın saldırılarına atıfta bulundu. Bununla birlikte, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Şimdi barış için çalışmalıyız, bu da diyalog anlamına geliyor; İsrail’in güvende olma, barış içinde yaşama hakkını ve Filistinlilerin barış içinde yaşayabilecekleri kendi devletlerine sahip olma hakkını tanımak.”
Mart 2024’te İtalya, Birleşmiş Milletler ile iş birliği içinde “Gazze için Gıda” girişimini başlattı. Bu girişim, Gazze’deki insani krizden etkilenen sivil halka yardım sağlamayı amaçlıyordu.
Aralık 2024’te Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ı Roma’da ağırladı. Bu görüşmede, İtalya’nın Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi ve İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli bir çözüm bulunması yönündeki desteğini yineledi. Aynı zamanda Gazze halkına yönelik yardım çalışmalarına vurgu yaptı.
İtalya’daki güncel havaya bakacaksak olursak kamuoyunda ve sivil toplum kuruluşları arasında, Gazze’deki duruma yönelik endişeler dile getirilirken Meloni’ye yönelik eleştiriler artıyor. Örneğin Nisan 2025’te İtalya’da düzenlenen Filistin yanlısı yürüyüşünde protestocular bir mağazanın camına “Giorgia’yı vurun” yazıp “Meloni hükümeti soykırımın suç ortağıdır” sloganı atmıştı. Bu, Meloni’nin bazı protestocular tarafından Filistin davasına destek vermediği şeklinde algılandığını açıkça gösteriyor.
Giorgia Meloni’nin kamuoyuna yansıyan açıklamalarında İsrail’in eylemlerini “soykırım” olarak tanımladığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. Bu durum, hem uluslararası hem de İtalya içindeki bazı çevreler tarafından eleştirilmekte ve İtalya’nın Orta Doğu politikası üzerinde tartışmalara yol açmaktadır.
İsrail dernek, vakıf ve kuruluşları kapatılmadı
İtalyan başbakanın Filistin yanında taraf olarak İsrail vakıf, dernek ve kuruluşlarını kapattığı iddiası hiçbir resmi kaynak tarafından doğrulanamıyor.
İtalya hükümeti, 7 Ekim’den sonra İsrail’e yönelik her türlü yeni silah ihracat lisansını 1990 tarihli 185 sayılı yasa gereği derhal askıya aldı. Bu tarihten sonra imzalanan hiçbir sözleşme uygulanmadı. Daha önce, 7 Ekim’den önce verilen ihracat lisansları ise tek tek incelendi. Bu inceleme, İtalyan, Avrupa ve uluslararası mevzuata uygun olarak, Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki UAMA (Silah Malzemeleri İhracatı ve Yetkilendirme Kurumu) tarafından yapıldı. Meloni; İtalya’nın bu konuda Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık gibi diğer Batılı ülkelerden daha katı bir tutum sergilediğini belirtmiştir .
Sonuç olarak, İtalya’nın İsrail’e yönelik sivil toplum kuruluşlarını kapattığına dair herhangi bir resmi karar veya uygulama bulunmuyor. Ancak, hükümetin silah ihracatını durdurması ve Gazze’deki insani krize yönelik yardım çabaları, İtalya’nın bu konudaki hassasiyetini gösteriyor.