fbpx
Yanlış
Doğru
Yanlış İlişkilendirme

Sonuç

  • Fotoğraftaki kişi Ekrem İmamoğlu değil.
  • Fotoğraf, Erdoğan’ın 1997 yılındaki duruşmasından, yanındaki kişi ise avukatı Faik Işık.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada dolaşıma giren bir görsel, Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllar önceki bir fotoğrafında Ekrem İmamoğlu’nun da olduğu iddiasıyla paylaşıldı.

Fotoğraftaki kişinin gerçekten İmamoğlu olup olmadığını inceledik.

Kanıt

Fotoğraftaki kişi Avukat Faik Işık

Fotoğrafın internet geçmişi tarandığında, görselin Recep Tayyip Erdoğan’ın 1998’deki yargılanma sürecine ilişkin haberlerde kullanıldığı görülüyor.

Söz konusu dönemde Erdoğan, Siirt’te okuduğu bir şiir nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 312/2. maddesi kapsamında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla yargılanmış; dava, 31 Mart 1998 ve 21 Nisan 1998 tarihlerinde Diyarbakır 3 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM)’nde görülmüş; süreç hapis ve para cezasıyla sonuçlanmıştı.

İddia konusu fotoğrafta kişi net şekilde seçilemese de, aynı döneme ait başka bir görüntüde işaretlenen kişinin avukat cübbesi giydiği açıkça görülüyor. Bu durum, fotoğraftaki kişinin Ekrem İmamoğlu olamayacağını gösteriyor.

Ayrıca iddianın kısa sürede yüksek görüntülenme sayısına ulaşması üzerine, fotoğrafta yer alan Avukat Faik Işık, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtip yalanladı.

Tüm bu kanıtlar dolayısıyla iddiayı yanlış olarak işaretleyebiliyoruz.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
  • Ekrem İmamoğlu

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar