fbpx
Yanlış
Doğru
Manipülasyon

Sonuç

  • Video yapay zeka ile oluşturulmuş.
  • Jandarma Genel Komutanlığı, videonun yapay zeka ürün olduğunu ve oluşturan kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

İddia Yayılımı

İstanbul Büykşehir Belediye Başkanlığından uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu, 16 Temmuz’da Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumu Duruşma Salonu’nda görülen son mahkesimesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e yönelik “kamu görevlisine karşı hakaret” ve “tehdit” suçlarından toplam 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Bu dava, İmamoğlu’nun 2025 yılında karşılaştığı üç davadan biriydi. Diğer iki dava, 2022 yılında İstanbul seçim sonuçlarının iptaline yönelik eleştirileri nedeniyle açılmıştı. İmamoğlu, 23 Mart 2025’ten bu yana tutuklu bulunuyor ve bu davaların siyasi motivasyon taşıdığına dair açıklamalarda bulunuyor.

Yargı süreci, toplumun farklı kesimlerince tartışmaları sürdürürken söz konusu son mahkemede bir jandarmanın İmamoğlu’nu alkışladığı iddiasıyla bir video dolaşıma girdi.

Bu videoyu inceledik.

Kanıt

Video yapay zeka ürünü

Ekrem İmamoğlu duruşmasından yayımlanan videoları inceledik. İmamoğlu’nun el sallayarak salondan ayrıldığı görüntülerin hiçbirinde jandarmanın onu alkışladığı bir an yok.

Yapay zeka izleri neler?

Videoyu dikkatle incelediğimizde, yapay zekâ üretimi olduğunu düşündüren bazı güçlü ipuçları öne çıkıyor. Videoda arka plandaki kişilerin yüzlerinin net olmaması, hatta bir figürün buzlanmış gibi görünen görüntüsü aslında dikkat çekici. Ekrem İmamoğlu’nun eli, görüntüde olması gerekenden çok daha büyük, net ve belirgin. Bu da yapay olarak modellenmiş ya da düzenlenmiş bir sahne ihtimalini güçlendiriyor. Jandarma personelinin omuzundaki yapısal bozukluklar ve elinin gerçek dışı biçimi, AI destekli video üretimlerinde sık karşılaşılan orantı hatalarından biri.

Görseldeki ışık-gölge dengesi ve bazı karakterlerin çevresindeki “erimiş kenarlıklar”, sahnenin dijital olarak birleştirildiğini düşündüren teknik izler arasında.

Jandarma Genel Komutanlığı açıklama yaptı

Videonun kısa sürede gündem olması üzerine Jandarma Genel Komutanlığı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, yapılan teknik incelemeler sonucunda söz konusu görüntülerin gerçeği yansıtmadığı, video üzerinde yapay zekâ ve dijital müdahale yöntemleriyle oynandığının tespit edildiği bildirildi.

Ayrıca, gerçek dışı içeriğin hazırlanması ve yayılması sürecine dair, “Devletin kurum ve organlarını aşağılama” ile “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçları kapsamında yasal işlem başlatıldığı duyuruldu.

Sahte videoyu ürettiği tespit edilen kişi, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından Sultangazi’de gözaltına alındı.

Sonuç olarak duruşma salonunda Ekrem İmamoğlu’nu alkışlayan bir jandarmanın varlığını gösterdiği iddia edilen video, gerçeği yansıtmıyor. Video; görsel analizler, teknik tutarsızlıklar ve resmi açıklamalara göre yapay zekâ ile üretilmiş manipülatif bir içerik.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Ekrem İmamoğlu

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar