fbpx
Yanlış
Doğru
Manipülasyon

Sonuç

  • Görsel gerçek değil. Yapay zeka ile oluşturulmuş.

İddia Yayılımı

Sosyal medyada, “BİM’den 40 TL’ye aldığı reçellerin kavanozlarını değiştirerek organik köy reçeli diye 1000 TL’den Alaçatı’da satan teyze” yi gösterdiği iddiasıyla bir görsel dolaşımda.

Bu görselin gerçek olup olmadığını inceledik.

Kanıt

Yapay zekayla üretilmiş

Görsel üzerinde yaptığımız tersine arama sonucunda, daha net bir versiyonuna Facebook’ta rastladık. İlgili gönderinin açıklama kısmında da aynı iddia yer alıyordu: “Alaçatı’da BİM’den 40 TL’ye aldığı reçellerin kavanozlarını değiştirerek organik diye 1000 TL’ye satan ablanın ellerinden öpüyorum.”

Ancak, X platformunda büyük beğeni toplayan bu paylaşımların aksine, görselin sağ alt köşesinde “Grok” logosu bulunuyordu.

Bildiğiniz üzere, Grok, X platformunun entegre yapay zeka özelliği. Biz de benzer bir komutla Grok’tan görsel oluşturmasını istedik ve sağ alt köşede kendi logosunu ekleyerek benzer görseller ürettiğini gözlemledik.

Ayrıca, görselin yapay zeka tarafından oluşturulup oluşturulmadığını doğrulamak için Hive Moderation ve Detect AI gibi yapay zeka dedektörlerini kullandık. Her iki dedektör de görselin yapay zeka ile oluşturulduğunu belirtti.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • yapay zeka

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar