fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Fetüsün çözülen sırrının, aynı tabutta yer aldığı piskoposun torunu olduğu bilgisi doğrudur.

İddia Yayılımı

15 Nisan 2021 tarihli bir habere göre; 17. Yüzyıl’dan kalma bir tabutta piskoposun mumyalanmış bedeninin yanında bulunan fetüsün sırrının çözüldüğü iddia edildi. Birçok haber kaynağı ile gündeme taşınan bu iddia ne kadar gerçeği yansıtıyor?

Fetüs nasıl bulundu?

1679’da öldüğünde inancı gereği mumyalanan ve Lund Katedrali’ndeki aile mezarlığına gömülen İsveç ve Danimarka kiliselerinin piskoposu Lund Peder Pedersen Winstrup’un tabutunun, 2012 yılında yerinin değişmesine karar verildi. Mumyalanmış bedenin dayanıklılığına dair bilgi sahibi olmak isteyen araştırmacılar tabut üzerinde incelemelerde bulundular.
Araştırmacılar, 1600’lerden kalan en iyi korunmuş insan kadavrası olduğunu gördükleri psikoposun 76 yaşında hayatını kaybetmiş olduğunu belirledi. Yaşlı Psikopos’un tabutunun içinden yaklaşık 5-6 aylık olduğu tahmin edilen, mumyalanmış fetüs çıkınca hayretler içinde kaldılar. Böylece fetüs araştırmanın asıl konusu haline geldi.

Kanıt

Esrarengiz fetüsün sırrı ne?

Esrarengiz fetüsü röntgen ile inceleyen araştırmacılar küçük kemikler gördüler ve bir hayvan fetüsü olma ihtimali üzerinde durdular. Fakat görüntü daha yakından incelendiğinde, Lund Üniversitesi’nden Osteologlar, köprücük kemiğinİ dikkate alarak bunun bir insan fetüsü olduğunu belirlediler.

Journal of Archaeological Science: Reports’da yayımlanan çalışmada, Lund Üniversitesi’nde görevli arkeolog Torbjörn Ahlström önderliğindeki araştırmacılar, piskopos ve fetüsten aldıkları DNA’ları karşılaştırdı. Araştırmacılar geçmişte yapılan arkeolojik kazılar dikkate alınarak, Ortaçağ’da yaşamış yetişkin bir bireyin ve bir çocuğun aynı tabuta gömülmesinin mümkün olduğunu belirttiler. Ayrıca Piskoposun bacak kemiklerinde anomali olduğunu fark ederek, fetüsün piskoposun bacakları hareket ettirilerek tabuta sonradan konulmuş olduğunu tespit ettiler. Araştırmacılar tarafından asıl ilginç bulunan şey bir erkeğin, özellikle de bir piskoposun tabutunda fetüs bulunması oldu.

Bilim insanları fetüs hakkında ne diyor?

Arkeolog Torbjörn Ahlström, “Çocukla piskopos arasında bir bağlantı olup olamayacağına dair kafa yormaya başladık” dedi. İsveçli bilim insanlarının oluşturduğu araştırma ekibi antik DNA genomiklerini kullanarak hipotezleri test ederek, akrabalık analizi için temel belirleyici olan mitokondriyal DNA ve Y kromozom verilerini de dikkate alarak kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonucunda piskoposla fetüsün genlerinin yüzde 25’inin aynı olduğu tespit edildi. Winstrup’la fetüs arasında anneden gelen mitokondriyal DNA benzerliği bulunmadığı, sadece babadan gelen Y kromozomunun paylaşıldığı gözlemlendi. Büyükbaba-torun ilişkisini yüksek olasılıklı bulan araştırmacılar, kesin olarak ikinci derece bir akrabalık ilişkisi belirledi. Fetüsün piskoposun oğlunun ölü doğan çocuğu olabileceği belirtildi.

Psikopos ve fetüs arasındaki ilişki nedir?

Araştırmacılar tarafından biyolojik analizler sonucunda psikopos ve fetüs arasında ikinci dereceden bir akrabalık bağı ile muhtemelen fetüsün piskoposun torunu olduğu düşünüldü.  Fakat ikinci derece akrabalık ; amcalar, yeğenler, büyükanne ve büyükbabalar, torunlar, üvey kardeşler ve kuzenler arasındaki bağı kapsıyor. Dolayısıyla kesin sonucu ancak Winstrup ailesi hakkında var olan bilgilerden ulaşılabilirdi. Tarihi kaynaklardan Winstrup’un hayat hikayesine araştırmaları yapıldı. Araştırmalar sonucunda piskoposun tek erkek kardeşinin genç yaşta öldüğü belirlenerek amca, yeğen ve kuzen olma ihtimallerini çürütüldü. Peder Pedersson Winstrup’un tek oğlu olan Junior Peder Winstrup’un ölü doğan oğlu olduğu sonucuna kesin olarak varıldı.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • 17. yüzyıl
  • doğrulama
  • Fetüs
  • iddia
  • Mumya
  • Mumya piskopos mezarı

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar