Türkiye’de ve Dünyada En Çok Kazandıran Meslekler
Türkiye’de ve dünyadan en çok kazandıran mesleklerin hangileri olduğunu merak konusudur. Hangi meslekler ne kadar kazanıyor, hangilerinde iş olanağı en fazladır gibi soruların yanıtına dogrula.org’dan ulaşabilirsiniz.
Dünyada En Çok Kazandıran Meslekler
Amerika Birleşik Devletleri İşgücü İstatistikleri Bürosu (Bureau of Labor Statistics) tarafından 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre en yüksek maaş alan mesleklerin istatistiği yayınlanmıştır. Listenin ilk sıralarında sağlık sektörü bulunurken, devamında üst düzey yöneticiler, bilgi teknolojileri sektörü, mimarlar ve mühendisler bulunmaktadır.
1- Sağlık Sektörü En Çok Kazanıyor
Araştırmaya göre en çok kazanan sağlık sektöründeki meslekler: Cerrah, anestezist, ortodonti, ağız ve diş cerrahları ve kadın doğum uzmanları. Verilere göre tıp alanındaki bu beş meslek, yılda 280.000 dolara eşit veya daha fazlasını kazanmaktadır.
İç hastalıkları uzmanları, psikiyatristler,, pratisyenler, çocuk doktorları ve diğer doktorlar ise yılda 206.920 dolar ile 153.900 dolar arasında kazanmaktadır.
Bu sektörde iş bulma oranı ise ortalamadan daha hızlı olarak %13‘tür.
2- Üst Düzey Yöneticiler
Bir kuruluşun hedeflerine ulaşmasını sağlamak için stratejiler ve politikalar geliştiren ve şirketlerin operasyonel faaliyetlerini planlayan, yönlendiren ve koordine eden üst düzey yöneticiler ise yılda 181.210 dolar kazanmaktadır.
Üst düzey yöneticilerin iş bulma hızının oranı ise ortalama bir oran kabul edilen %8‘dir.
3- Bilgisayar ve Bilgi Sistemleri Yöneticileri
Bilgi teknolojileri ve bilgi sistemleri yöneticileri, bir organizasyonda bilgisayarla ilgili faaliyetleri planlayan, koordine eden ve yönlendiren kişilerdir. Yılda ortalama 135.800 dolar kazanmaktadırlar.
İş bulma oranı ise ortalamadan daha hızlı olarak %12‘dir.
4- Mimarlık ve Mühendislik Yöneticileri
Mimarlık ve mühendislik yöneticileri, mimari ve mühendislik şirketlerinde faaliyet planlayan, yönlendiren ve koordine eden kişilerdir. Yılda ortalama 134.730 dolar kazanırlar.
İş bulma oranı ise, ortalama kabul edilebilen bir oranda, %6′dır.
5- Pazarlama Yöneticileri
Reklamcılık, tanıtım ve pazarlama yöneticileri, ürünleri veya hizmetleri ilgilendiren programları planlarlar. Yılda ortalama 131.180 dolar kazanırlar.
İş bulma oranları ise %10‘dur.
Türkiye’de En Çok Kazandıran Meslekler
TÜİK verilerine göre eğitim seviyesi arttıkça iş gücüne katılma oranı ve istihdam oranı artıyor. Yöneticiler, uzmanlar ve teknik elemanlar ve uzman yardımcıları gibi meslek grupları en çok kazandıran mesleklerdendir. TÜİK’in 2014 yılında güncellediği verilere göre, en fazla kananan yönetici grupları sırasıyla finans, insan kaynakları, satış ve pazarlama, araştırma ve geliştirme yöneticileridir.
Gelir İdaresi Başkanlığının sektörler bazında 2017 yılında yaptığı araştırmaya göre en çok kazanan meslekler şu şekildedir:
1- Faktoring Hizmetleri
Faktoring, şirketlerin mal ve hizmet satışlarından doğan yurt içi ve yurt dışı vadeli alacaklarının yönetimi sağlayan bir finansman yöntemidir. Yıllık kazancı 1.605.059 Türk lirasıdır.
2- Akü İmalatı
Akü imalatı alanında faaliyet gösterenler yıllık olarak kişi başı 820.363 Türk lirası kazanç elde etmektedir.
3- Fikri mülkiyet haklarının alınıp-satılması
Telif Hakları veya Fikri haklar olarak da bilinen fikri mülkiyet, bir kişinin veya kurumun bir eser üzerinde sahip olunabilecek maddi ve manevi hakların tamamını ifade eder. Bu hakların alınıp satılmasından doğan meslek kazancı ise yıllık 663.092 Türk lirasıdır.
4- Noter
Yasaların kendisine verdiği yetkiyle, özel ya da tüzel kişilerin çeşitli belgelerine ve işlemlerine yasal geçerlik kazandıran, yasaların öngördüğü başka görevleri yerine getiren kamu görevlisi olan noter, yıllık olarak 341.555 Türk lirası kazanmaktadır.
5- Yeminli Mali Müşavir
Serbest muhasebeci mali müşavirlerin yaptığı danışmanlık ve denetim faaliyetleri yanında, tasdik işlemlerini de yapma yetkisine sahip olan yeminli mali müşavirler, yıllık olarak 261.346 Türk lirası kazanç elde etmektedir.
Kaynaklar: Bureau of Labor Statistics, TÜİK, Finansgündem, Researchgate, vizyonpara