Ruffles Cipslerinden Fare ve Böcek Çıktığı İddiası
Ruffles cipslerinden fare ve böcek çıktığı iddiasını incelediğimiz yazıda, son zamanlarda paketlerden çıkan böcek ve fare iddialarıyla gündem olan Ruffles şikayetlerini ve cipslerin sağlığa zararlarını araştırdık.
İddialara konu olan Ruffles cips markasına dair şikayetler yıllardan beri yapılıyor ancak geri dönüşler oldukça pasif ve müşterileri tatmin etmiyor. Sikayetvar.com sitesindeki bazı çarpıcı şikayetler şöyle:
- Cipsten Çıkan Böcek
- Cipsten Çıkan Fare
- Cipsten Çıkan Kızarmış Böcek
- Cipsten Çıkan Böcek
- Cipsten Çıkan Karınca
- Cipsten Çıkan Örümcek
- Cipsten Çıkan Fındık Faresi
- Cipsten Çıkan Kurt
- Cipsten Çıkan Cam Parçası
- Cipsten Çıkan Taş
- Cipsten Çıkan Atık Madde
Cipsten Çıkan Saç
Firmanın verdiği cevaplar ise hemen her şikayette aynı: “Konu ile ilgili tüketicimizle gerekli görüşmeler yapılmıştır.” veya “Konu ile ilgili tüketicimize arama gerçekleştirildi ancak ulaşılamamıştır.”
Sosyal medyada yankı uyandıran bu iddialara karşı kalıplaşmış ifadelerle yanıt veren Ruffles, henüz resmi ya da ayrıntılı bir açıklama yapmış değil. Bu durum, şüphelerin artmasına sebep oluyor.
Cipsin Zararları
Ucuz, lezzetli ve kolay ulaşılabilir bir atıştırmalık olan cipslerin, uzun vadede insan sağlığı üzerinde çok olumsuz etkileri vardır. Aşağıdaki videoda bir cips yakıldığında ortaya çıkan ateşin büyüklüğü, cipsin içindekilerin ne kadar zararlı olduğu ile ilgili olarak bir fikir verebilir.
Cips ve Kilo
Cipslerde genellikle kilo alma ve obezite riskini artırabilecek miktarda yağ ve kalori vardır. 15 -20 cips, yaklaşık 10 gram yağ ve 154 kalori içerir. 2011 yılında The New England Journal of Medicine’de yapılan bir araştırmada, günde 1 paket patates cipsi tüketiminin dört yıl sonra kişiye ortalama 770 gram kilo olarak döndüğü belirtildi. Araştırmaya göre, patates cipsi ve kilo alma arasındaki bağlantı; işlenmiş etler, şekerli içecekler ve işlenmemiş kırmızı etler dahil olmak üzere, kilo alımı ile diğer besin bileşenleri arasındaki bağlantıdan daha kuvvetliydi. Cips yemenin fazla kilolu veya obez olmak, diyabet, kalp rahatsızlığı ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini artırdığı kanıtlanmıştır.
BHT
Cipslerde de bulunan ve genellikle BHT olarak bilinen bütil hidroksi toluen, paketlenmiş pişmiş ürünlerin ve atıştırmalıkların kokusunu önlemek için gıda endüstrisi tarafından sıklıkla kullanılır. Yağda çözünen bu kimyasal aynı zamanda petrol ürünleri, ilaçlar ve kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Eleanor Ross Whitney ve Sharon Rady Rolfes, “Beslenme Anlayışı” adlı kitapta, BHT’nin yüksek miktarda tüketildiğinde kansere neden olabileceğini açıklıyor.
Kötü Beslenme
Düzenli olarak cips yemek, vücudunuza gereken besinleri almamanıza sebep olur. Cipsler vitamin ve mineraller açısından oldukça yetersizdir. Sağlıklı atıştırmalıklar yemek, herhangi bir besin eksikliğini telafi etmeye yardımcı olabilir, ancak yüksek bir besin yoğunluğu olan atıştırmalıklar yerine cips tercih ederseniz, bu yararı elde edemezsiniz.
Yüksek Tansiyon
Cipsteki sodyum içeriği, kalp sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bir paket cips yaklaşık 120-180 miligram sodyum içerir. Yüksek sodyum alımı, kan basıncında artışa neden olarak felç, kalp yetmezliği, koroner kalp hastalığı ve böbrek hastalığına yol açabilir.
Tuz
Cipsleri daha lezzetli hale getiren tuz, hipertansiyona sebep olur. Kan damarı duvarlarında aşırı basınca neden olan yüksek kan hacmine katkıda bulunur. Hipertansiyon felç, kalp krizi ve böbrek yetmezliği için bir risk faktörüdür.
Yüksek Kolesterol
Sık cips tüketimi, içeriğindeki trans yağ miktarı ve türü nedeniyle yüksek kolesterol düzeyine katkıda bulunur. Çoğu cips, en tehlikeli tür olan trans yağları üreten bir işlemdir. Buna ek olarak, cips kızartmada kullanılan yağlar genellikle doymuş yağlardır ve bu da yüksek kolesterole yol açar. 2007’de “Circulation” dergisinde yayınlanan bir çalışmada, kan dolaşımındaki yüksek trans yağ seviyelerinin, yüksek LDL kolesterol seviyesi ve artmış koroner kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğu bulundu.
Hangi Yağ Tehlikeli?
Sağlıklı Alternatifler
Tuzsuz tam buğday unu simitleri ve patlamış mısır, düşük yağlı ve az kalorili seçeneklerdir; bu besinler ekstra lif içerir ve cipslerden daha iyi sindirim seçeneği sunar. Diğer sağlıklı atıştırmalıklar arasında, düşük sodyum içeren fırında sebze cipsi veya elma cipsi bulunur.
Cips mi daha zararlı yoksa sigara mı?
Son yıllarda yapılan çalışmalar, doktorlara yapılan başvurularda, cips yemenin de yol açtığı obezitenin, sigaradan daha fazla doktora görünmeye yol açtığı yönünde.
CDC (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) verilerine göre, sigaraya bağlı şikayetlerin azaldığı belli göstergelerde, obezite kaynaklı hastalık şikayetleri artmış gözüküyor. Obeziteyle mücadele kapsamındaki sağlık harcamaları da, sigarayla mücadelede harcanan miktarın önüne geçiyor. Beslenme şeklinden kaynaklı hastalıklara bağlı ölümler, sigara kaynaklı hastalıklara bağlı ölümlerden fazla.
Cipslerin içindeki kimyasal maddeler
Avrupa Birliğinin 3 yıllık Isı Kaynaklı Zehirli Maddeleri araştırma raporunda çıkan sonuca göre (2007), 800’den fazla ısıya neden olan bileşiğin bulunduğu ve bunların 52‘sinin olası kanserojenler olduğu bildirildi. Fırınlarda ve yağda kızartılan yiyeceklerde oluşan akrilamid, cipslerde yüksek miktarda bulunuyor.
Akrilamid, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından “olası kanserojen” olarak etiketlenmiştir. Araştırmalar aynı zamanda artan akrilamid alımı ile yumurtalık ve meme kanseri arasında bir bağlantı bulmuştur. Akrilamid ayrıca sinir hasarı ve diğer nörolojik durumlarla da ilişkilendirilmiştir.
Çevre Hukuku Vakfı (ELF) tarafından yürütülmüş bir araştırma (2005), patates cipslerinin akrilamid seviyelerinin yasal sınırı 39 kattan 900 kata kadar aştığını göstermiştir.
Cipslerin içinde bulunan bazı kimyasallar:
- Monosodyum Glutamat (MSG) – Çin Tuzu
- Palm Olein Yağı
- Disodyum Guanilat
- Disodyum İnosinat
- Sitrik Asit
- Disodyum 5 – Ribonükleotid
- Monokalsiyum Fosfat
Editörün notu: Yaptığımız araştırmada, cips paketinden çıkan böcek, karınca ve fareden daha tehlikeli ve sağlığa zararlı olan şeylerin, cips yapımında kullanılan kimyasallar, trans yağ ve aşırı tuz oranı olduğunu gördük. Tüketicilerin asıl dikkat etmesi gerekenin bu kanserojenler olduğunu belirtmek istiyoruz.
Kaynaklar: şikayetvar, healtyeating, livestrong, youtube, youtube2, youtube3, GM, UHR, BB