Mısır’da İsrail ve ABD Aleyhine Propaganda Yapan 75 Hafızın İdamına Karar Verildiği İddiası
Sosyal medyada dolaşımda olan bu görselde yazan, Mısır’da İsrail ve ABD aleyhine propaganda yapan 75 hafızın idamına karar verildiği iddiası çoğunlukla yanlıştır.
Mısır’da 75 protestocu hakkında idam kararı verilmiştir ancak bu kişiler İsrail ve ABD aleyhine propaganda yaptıkları için değil, 2013 yılında seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesine karşı yapılan 2013 protestosuna katıldıkları için bu cezaya çarptırılmıştır.
Ayrıca söz konusu kişilerin hafız oldukları bilgisine rastlanmamıştır.
Fotoğrafta yer alan şahıslardan biri, Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Biltaci’dir. 2014 yılına ait olan fotoğraf Biltaci’nin Kahire’deki duruşmasından alınmıştır.
Kahire mahkemesi, Müslüman Kardeşler’in (Muslim Brotherhood) kıdemli üyelerinin de aralarında bulunduğu 75 protestocuyu ölüm cezasına çarptırmıştır.
Yasa dışı örgüt kabul edilen Müslüman Kardeşler’in kıdemli üyeleri, Kahire’deki Cezaevi Mahkemesi tarafından, Mısır’ın başkenti Kahire’deki Rabia Meydanı’ndaki oturma eylemine katılmaları nedeniyle idam cezasına çarptırılanlar arasında bulunuyor.
Dava, Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii ve foto muhabiri Mahmoud Abu Zeid de dahil olmak üzere 739 sanığı kapsıyor.
Kararın, Mısır’ın başlıca İslami yasal yetkilisi olan Büyük Müftü’ye gönderilmesi gerekiyor, ancak müftünün kararı bağlayıcı değil ve mahkemeler tarafından nadir de olsa göz ardı ediliyor. 2014 yılında Müftü, aynı olayın bir parçası olan Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii için verilen idam kararını reddetmişti, fakat Bedii ömür boyu hapse mahkum edildi.
Devlet elindeki Al-Ahram haber sitesine göre, son kararın 8 Eylül’de verilmesi bekleniyor.
Uluslararası Af Örgütü Cumartesi günü yaptığı açıklamada, yargılamanın adil olmadığını ve sanıkların yeterli bir savunma sunma haklarının reddedildiğini söyledi.
#Egypt: The verdict for @ShawkanZeid in the Rabaa dispersal case has been postponed to 8 September. 75 other men in the same case remain at risk of the death penalty. No members of the security forces have been held responsible for the violent dispersal of the Rabaa protest.
— Amnesty International (@amnesty) July 28, 2018
İnsan hakları savunucuları da, gazetecilerin ve birçok barışçıl protestocunun aynı davada yargılanmasını eleştirdiler.

Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi’nin 2014 yılında iktidara gelmesinden bu yana yetkililer, devleti zayıflatmaya çalışan teröristlere ve sabotajcılara yapılan baskıyı meşrulaştırmaya çalışıyor. Yüzlerce siyasi muhalif, yasadışı bir örgüte üye olmak ya da saldırı planı yapmak suçlarından ölüm cezasına çarptırılıyor.
