fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

İddia paylaşımlarında yer alan videodaki şirket STE Elektrik Enerjisi Tedarik Toptan Satış İthalat İhracat Limited Şirketi’dir. Suriye’de faaliyet gösteren diğer bir şirket 2017 yılında Gaziantep’te kurulan Ak Energy Elektrik Enerjisi Tedarik Toptan Satış Limited Şirketi’dir. Bu şirketin İstanbul merkezli 1989 da kurulan Akenerji şirketi ile bir ilgisi yoktur. Türkiye’den Afrin’e ihraç edilen elektrik güncel zamlardan önce ucuz olsa da bedava değildi. Şu anda sübvanse etme oranı azalsa da Afrin’deki elektrik fiyatları hala sübvanse ediliyor.

İddia Yayılımı

Son günlerde sosyal medyada paylaşılan bir iddiaya göre Türk elektrik şirketi AK Enerji’nin Afrin’deki binası basıldı. İddiada Afrin’de yaşayan Suriyelilerin, Türkiye’nin Afrin’e sağladığı ücretsiz elektriğin günlük 12 saate düşürülmesinden dolayı binayı bastığı söyleniyor. İddianın paylaşımlarında bir video gösteriliyor. Videoda protestocuların bir binaya saldırdığı görülüyor. Bazı kullanıcılar ise elektriğe verilen sübvansiyonların kaldırıldığı, fiyatının iki katına çıktığı için binanın basıldığı söylüyor.

Kanıt

Basılan bina hangi şirkete ait?

Videoyu incelediğimizde STE harflerini görüyoruz. Google’da STE’yi aradığımızda STE Elektrik Enerjisi Tedarik Toptan Satış İthalat İhracat Limited Şirketi’ni bulduk. Şirket Reyhanlı-Afrin arasında elektrik enerjisi ihraç ediyor. “S” ve “T” harfleri ise Suriye ve Türkiye’yi temsil ediyor. “E” harfi için ise bir açıklama bulamadık. Fakat elektrik veya enerji anlamına geldiğini düşünüyoruz. Videoda gösterilen yerin STE’nin Afrin ofisi olduğunu bulduk.(1. Görsel)

Akenerji şirketi 

İddianın yayılmasının ardından 1989 tarihinde kurulan İstanbul Merkezli Akenerji Elektrik Üretim Anonim Şirketi, (2.Görsel) iddia ile ilgili açıklama yaptı. Şirket, iddiada bahsedilen şirketin “AK Energy Elektrik Enerjisi Tedarik Toptan Satış Ltd. Şti.” olduğu ve kendileriyle bir ilgisi olmadığını belirtti. Ayrıca Akenerji, Suriye’de hiçbir faaliyeti olmadığını da ekledi. Buna ek olarak Akenerji, açıklamasında, Ak Energy şirketi için hukuki süreç başlatacağını bildirdi.(3. Görsel)

AK Energy şirketi

Aramalarımız sonucunda Ak Energy şirketinin 2017’de kurulduğunu öğrendik ancak Şirket ile alakalı güvenilir bilgiler bulamadık. Şirketin Gaziantep yada Kilis’te kurulmuş olabileceğini bulduk. Bu şirketin ise Türkiye – Suriye arasında Elbeyli-Çobanbey arasında elektrik ihracatı yaptığını gördük. AK Energy ile STE’nin nasıl bir ilişkisi olduğunu ise öğrenemedik. Fakat iki şirketin de Türkiye’den Suriye’ye elektrik ihraç etmek amacıyla kurulduğunu tahmin ediyoruz.(4. Görsel)

STE şirketi neden protesto ediliyor?

STE şirketine ek olarak AK Energy’nin de protesto edildiğine dair bazı haberler bulduk. Suriye merkezli haberlerde bu  iki şirketin elektrik fiyatlarını ikiye katladıklarından ve 12 saatlik elektrik kesintilerinden dolayı protestoların başladığı söyleniyor. AK Energy’e dair güvenilir kaynaklar bulmadık. STE şirketinin Facebook paylaşımlarından ve bu paylaşımlara gelen yorumlardan sık sık elektrik kesintisi olduğunu anlamak mümkün.

STE’nin elektrik fiyatları

STE şirketinin 19 Kasım 2020’deki Facebook paylaşımında elektriğin 0,68 kuruşu (TL) olduğu söyleniyor. 13 Ocak 2022’de yapılan paylaşımda ise 100 kW’a kadar elektrik fiyatı kilovat başına 1,15 TL iken 100 kW’tan sonra 2,3 TL’ye çıkıyor. Sanayi ve ticaret için kullanılan elektriğe ise kilovat başına 2,5 TL olacağı söyleniyor.  2 Şubat 2022’de ise yine bir paylaşımda 100 kW elektriğin 230 TL yerine 185 TL olacağı bildiriliyor. (5.Görsel) 2021 yılında ise haneler için elektrik kullanımının fiyatında bir değişiklik bulamadık. Yorumlarda da 0,68 kuruştan 1,15 kuruşa hızlıca çıktığı söyleniyor.

Türkiye’de elektrik fiyatları

Türkiye’de 2020 yılının sonunda vergiler dahil elektrik kWh başına 0,7511 kuruş olduğunu görüyoruz.  2021’in ilk yarısında ise bu fiyat 0,7961 kuruş oluyor. İkinci yarısında ise 0,916 kuruşa çıkıyor. 2022 yılında ise 150 kWh üzerindeyse elektrik fiyatı kWh başına 2,06 oluyor. Altında ise 1,37 TL oluyor. STE şirketinin elektriği Türkiye’den aldığı için STE’nin fiyatları ile Türkiye’deki fiyatlar ile karşılaştırılabilir. 2022 yılına kadar sadece Türkiye’de fiyat arttığını düşünürsek 2022 yılına kadar STE’nin fiyatları gider daha fazla sübvanse edildiği sonucuna oluşuyoruz. 2022 yılında ise sübvanse oranının azalsa da STE’nin sunduğu fiyatların hala sübvanse edildiğini görüyoruz.(6.Görsel)

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • afrin
  • ak enerji
  • akenergy
  • bina basıldı
  • Elektrik
  • elektrik enerji
  • elektrik fiyatı
  • protesto
  • ste
  • suriye
  • türkiye

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar